Οι εγγραφές στο Robotakia Summer Camp 2024 συνεχίζονται!

Για αυτό το καλοκαίρι, ετοιμάσαμε για τους μαθητές μας, με πολλή αγάπη και κέφι, ένα μοναδικό Summer Camp!
Μάθε περισσότερα

Η ομάδα Robotakia_Smart_Assistans πήρε μέρος στον διαγωνισμό του Ανοιχτού Οργανισμού Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ) με το έργο τους Smart School, το οποίο το παρουσίασαν και στο Robotakia Festival 2024, που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο. Το θέμα του διαγωνισμού ήταν η Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligent) και πώς αυτή μπορεί να είναι χρήσιμη στην καθημερινότητα.  

Οι προσωπικοί βοηθοί αποτελούν μέρος της Τεχνητής Νοημοσύνης που έχει διεισδύσει στην καθημερινότητά μας και μας βοηθά στις μετακινήσεις στον δρόμο, στο σπίτι και στον επαγγελματικό μας χώρο. Τα παιδιά, λοιπόν, σκέφτηκαν πως θα ήταν χρήσιμο να υπάρχει και στον χώρο του σχολείου, όπου είναι ο κατεξοχήν χώρος διερεύνησης, εκπαίδευσης και μάθησης.  

Εκπαιδευτικοί Στόχοι:

Οι εκπαιδευτικοί στόχοι του προγράμματος είναι να γίνει κατανοητός ο όρος Τεχνητή Νοημοσύνη στα παιδιά του δημοτικού, υλοποιώντας ένα έργο στο οποίο η ΤΝ θα έχει τον ρόλο του σχολικού βοηθού για όλα τα παιδιά γενικά, αλλά και για τα άτομα με κινητικές δυσκολίες ειδικότερα.  

Μέσα από το project τα παιδιά θα κληθούν να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν τη μακέτα χρησιμοποιώντας μακετόχαρτο και να τη διακοσμήσουν (λεπτή κινητικότητα, καλλιτεχνική δραστηριότητα). Ακόμη, θα μάθουν να χρησιμοποιούν το εργαλείο ΄΄Tinkercad΄΄, ώστε να εξοικειωθούν με την 3d σχεδίαση και θα μάθουν τον τρόπο με τον οποίο εκτυπώνουμε ένα αντικείμενο. Πολύ σημαντική είναι, επίσης, η ασχολία τους με τo εργαλείο scratch 3.0., το οποίο θα χρησιμοποιήσουν, ώστε να φτιάξουν τον κώδικα της σχολικής βοηθού και θα μάθουν για το AI, καθώς θα χρησιμοποιήσουν την επέκταση text to speech. Παράλληλα, θα μάθουν τι είναι ο αλγοριθμικός προγραμματισμός, τι είναι η συνθήκη και η δομή επανάληψης, και θα μάθουν να προγραμματίζουν και συνδέουν με τη sctach 3.0. το microbit. 

Λειτουργικές προδιαγραφές: 

Η μακέτα του έργου αναπαριστά ένα σχολείο, στο οποίο η Τεχνητή Νοημοσύνη χρησιμοποιείται ως σχολική βοηθός και είναι ικανή να βοηθήσει τα παιδιά στην περιήγησή τους στον χώρο, να τους υπενθυμίζει το πρόγραμμά τους, να απαντάει στις ερωτήσεις τους για το πού μπορούν να βρουν άμεσα τον/την δάσκαλο/α τους. Μπορεί ακόμα και να τα ψυχαγωγήσει στον ελεύθερο χρόνο του διαλείμματος! Το έργο, ωστόσο, το επεκτείναμε για να μπορεί να προσφέρει βοήθεια και σε μαθητές που έχουν κάποια κινητική δυσλειτουργία. Η σχολική βοηθός μπορεί να ελέγχει το ρομποτάκι Edison, να κινείται στον χώρο του σχολείου, όταν αυτό είναι απαραίτητο.  

Τεχνικές προδιαγραφές: 

Για να φτιάξουμε τη σχολική βοηθό μας, χρησιμοποιήσαμε τον μικροελεγκτή Microbit που είναι κατάλληλος για την εκμάθηση προγραμματισμού σε παιδιά Δημοτικού. Το πρόγραμμα φτιάχτηκε με τη γλώσσα προγραμματισμού Scratch 3.0 και την επέκταση Text to Speech. Τα παιδιά κάνουν ερωτήσεις στη σχολική βοηθό κι εκείνη απαντάει.  

Στη συνέχεια, προγραμματίσαμε το πλήκτρο “Α” να είναι υπεύθυνο για την ενεργοποίηση του Edison. Πιο συγκεκριμένα, όταν τα παιδιά πατούν το πλήκτρο αυτό, ενεργοποιείται η σχολική βοηθός για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Αυτή χρησιμοποιώντας ήχο ενεργοποιεί το ρομποτάκι Edison να κινηθεί.  

Το ρομποτάκι Edison το προγραμματίσαμε με οριζόντιο προγραμματισμό με το Edblocks. Το Edison είναι ένα εκπαιδευτικό ρομπότ κατάλληλο για διδασκαλία STEM, προγραμματισμό και υπολογιστική σκέψη. Χρησιμοποιήσαμε τη λειτουργία του για υπερήχους, καθώς και του αισθητήρα χρώματος για ανάγνωση μαύρης γραμμής. Έτσι, καταφέραμε να το κινήσουμε πάνω στη μακέτα.   

Εργαστήρια ρομποτικής

οι εγγραφές ξεκίνησαν

Εξ'
αποστάσεως