Οι εγγραφές στο Robotakia Summer Camp 2024 συνεχίζονται!

Για αυτό το καλοκαίρι, ετοιμάσαμε για τους μαθητές μας, με πολλή αγάπη και κέφι, ένα μοναδικό Summer Camp!
Μάθε περισσότερα

Οι μαθητές του τμήματος Ρομποτική με Lego Spike Essential – Advanced challenges δημιούργησαν ένα project με θέμα “Oι φύλακες του περιβάλλοντος: το πυροσβεστικό, ο κάδος ανακύκλωσης και το απορριμματοφόρο.’’ 

Εκπαιδευτικά Οφέλη 

Τα εκπαιδευτικά οφέλη του STEM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική, Μαθηματικά) και της εκπαιδευτικής ρομποτικής είναι πολλαπλά. Η εκπαίδευση σε αυτούς τους τομείς βοηθά τους μαθητές να αναπτύξουν κριτική σκέψη, προβληματισμό, δημιουργικότητα και συνεργατικές δεξιότητες. Επιπλέον, η εκπαίδευση σε STEM και ρομποτική μπορεί να ενισχύσει την κατανόηση των μαθητών σε σχέση με την τεχνολογία και την επιστήμη που τους περιβάλλει. Συνολικά, αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη δεξιοτήτων που είναι απαραίτητες για τη μελλοντική επιτυχία των μαθητών σε μια τεχνολογικά προηγμένη κοινωνία. Στο πλαίσιο του αναφερθέντος project οι μαθητές μαθαίνουν για την κίνηση με μεταβαλλόμενη ταχύτητα (επιβράδυνση <-> επιτάχυνση) και για το έργο δύναμης (ανύψωση ενός σώματος=άσκηση μίας δύναμης τουλάχιστον ίσης με το βάρος του) μέσω της παιγνιώδους μάθησης. Έτσι, έχουν την δυνατότητα να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και να έχουν ενεργό ρόλο στη διαδικασία της μάθησης ανακαλύπτοντας και βελτιώνοντας γνωστικές και κοινωνικο-συναισθηματικές δεξιότητες. 

Σενάριο

Το project μας αποτελεί μία αναπαράσταση μίας ιστορίας σε ένα μικρό χωριό. 

Μία φορά και έναν καιρό σε ένα μικρό χωριό που ονομαζόταν Πράσινη Κοιλάδα, ζούσαν τρεις ήρωες: το φορτηγό ανακύκλωσης  ο Πράσινος Περιπλανώμενος, το απορριμματοφόρο ο Κύριος Καθαρός και το πυροσβεστικό οχήμα ο Δράκος του Νερού. Ο Κύριος Καθαρός ήταν πάντα γεμάτος με ανακυκλώσιμα υλικά και προσπαθούσε να ενθαρρύνει τους κατοίκους του χωριού να ανακυκλώνουν περισσότερο. Ο Κύριος Καθαρός, αν και απορριμματοφόρο, ήταν πάντα πιστός φίλος του Πράσινου Περιπλανώμενου και τον βοηθούσε στην αποστολή του. Ο Δράκος του Νερού, το πυροσβεστικό οχήμα, ήταν πάντα έτοιμος να βοηθήσει σε περίπτωση κινδύνου. 
 
Μια μέρα, ξέσπασε φωτιά στο δάσος που βρισκόταν κοντά στο χωριό. Ο κίνδυνος ήταν μεγάλος και οι κάτοικοι του χωριού άρχισαν να πανικοβάλλονται. Ο Πράσινος Περιπλανώμενος, ο Κύριος Καθαρός και ο Δράκος του Νερού συνεργάστηκαν αμέσως για να αντιμετωπίσουν την κρίση. Ο Πράσινος Περιπλανώμενος χρησιμοποίησε το καπάκι του ως μικρή αντλία νερού, ο Κύριος Καθαρός μετέφερε τα ανακυκλώσιμα υλικά για να δημιουργήσουν μια φραγμένη περιοχή, ενώ ο Δράκος του Νερού έσπευσε στο δάσος για να βοηθήσει στην κατάσβεση της φωτιάς. 
 
Με τη συνεργασία και την αλληλοβοήθεια τους, κατάφεραν να ελέγξουν τη φωτιά πριν εξαπλωθεί στο χωριό. Οι κάτοικοι της Πράσινης Κοιλάδας ήταν ευγνώμονες για την αντίδραση των τριών φίλων και τους ευχαρίστησαν με ένα μεγάλο πάρτι στη γειτονιά. Και έτσι, οι τρεις ήρωες απέδειξαν ότι με τη συνεργασία και την αλληλοβοήθεια μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε πρόκληση και να προστατεύσουμε το περιβάλλον μας. Και έτσι, η φιλία τους ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο, γιατί μαζί μπορούσαν να κάνουν τον κόσμο καλύτερο μέρος για όλους. Τέλος. 

Ηθικό δίδαγμα: Η συνεργασία μας διδάσκει τη σημασία της αλληλεγγύης, της εμπιστοσύνης και της αμοιβαίας υποστήριξης, και μας εμπνέει να εργαζόμαστε μαζί για ένα κοινό καλό. 

Τεχνικές Πληροφορίες 

Και για τις τρεις κατασκευές χρησιμοποιήσαμε kit Lego Spike Essential και κώδικα με icon blocks. 

Φορτηγό ανακύκλωσης: Διαθέτει αισθητήρα χρώματος που καθορίζει τον τρόπο που κινείται. Ένας ιμάντας συνδέει τους τροχούς με τον μηχανισμό που ανοιγοκλείνει την πλατφόρμα. Όταν το ρομποτάκι κινείται μπροστά η πλατφόρμα ανοίγει ενώ όταν το ρομποτάκι κινείται προς τα πίσω η πλατφόρμα κλείνει. Διαφορετική ταχύτητα κίνησης του οχήματος αποφέρει και διαφορετική ταχύτητα στον μηχανισμό της πλατφόρμας.  

Πυροσβεστικό: Διαθέτει αισθητήρα χρώματος που του επιτρέπει να σταματά όταν συναντήσει κάποιο εμπόδιο και να παίρνει κατάλληλη θέση. Ένας χειροκίνητος μηχανισμός επιτρέπει την ανύψωση της σκάλας και ένας ακόμα χειροκίνητος μηχανισμός επιτρέπει το ξεδίπλωμα της μάνικας. Θα εξεταστεί η δυνατότητα κάποιος χειροκίνητος μηχανισμός να αντικατασταθεί από κινητήρα.  

Απορριμματοφόρο: Ένας ιμάντας συνδέει τους τροχούς με τον μηχανισμό που ανοιγοκλείνει την πλατφόρμα. Όταν το ρομποτάκι κινείται μπροστά η πλατφόρμα ανατρέπεται ενώ όταν το ρομποτάκι κινείται προς τα πίσω η πλατφόρμα επανέρχεται. Διαφορετική ταχύτητα κίνησης του οχήματος αποφέρει και διαφορετική ταχύτητα στον μηχανισμό της πλατφόρμας. Θα εξεταστεί η δυνατότητα να προστεθεί ο κύβος με τα led που θα χρωματίζεται ανάλογα με την κίνηση του ρομπότ.  

  

Εργαστήρια ρομποτικής

οι εγγραφές ξεκίνησαν

Εξ'
αποστάσεως