Οι εγγραφές στο Robotakia Summer Camp 2024 συνεχίζονται!

Για αυτό το καλοκαίρι, ετοιμάσαμε για τους μαθητές μας, με πολλή αγάπη και κέφι, ένα μοναδικό Summer Camp!
Μάθε περισσότερα

Οι μαθητές του τμήματος Ρομποτική με Lego και Scratch για παιδιά 3ης και 4ης δημοτικού έφτιαξαν ένα Project με θέμα “Lego Factory Tour”.  Μία περιπλάνηση στο εσωτερικό ενός εργοστασίου, τα τρία robotakia θα βοηθήσουν στην παραλαβή , τη μετακίνηση αλλά και στη διανομή των προϊόντων Lego!

Εκπαιδευτικά οφέλη

Η μάθηση με την προσέγγιση STEM βοηθά τους μαθητές να αναπτύξουν δεξιότητες όπως η κριτική σκέψη, ο προβληματισμός, η δημιουργικότητα και η συνεργασία μέσα από hands on δραστηριότητες. Συγκεκριμένα η εκπαιδευτική ρομποτική είναι το κατάλληλο εργαλείο που θα ενισχύσει την κατανόηση των μαθητών στην τεχνολογία και στις φυσικές επιστήμες μέσα από τις κατασκευαστικές τεχνικές και  τον προγραμματισμό.

Πιο συγκεκριμένα, οι κατασκευαστικές τεχνικές δίνουν την ευκαιρία στους μαθητές να έρθουν σε επαφή με βασικές έννοιες της μηχανικής και της φυσικής και να επιλύσουν οι ίδιοι προβλήματα που προκύπτουν. Ο προγραμματισμός των κατασκευών εξασκεί τη μαθηματική και την λογική σκέψη των μαθητών.

Τα παιδιά κατά τη διάρκεια αυτού του project είχαν τη δυνατότητα να αλληλοεπιδράσουν μεταξύ τους και να αποκτήσουν ενεργό ρόλο στη διαδικασία της μάθησης ανακαλύπτοντας και βελτιώνοντας γνωστικές και κοινωνικό-συναισθηματικές δεξιότητες.

Μάλιστα μέσα από την διαδικασία των εργαστηρίων απέκτησαν την πεποίθηση πως η επιστήμη και  τεχνολογία είναι συναρπαστικές και τα καταφέρνουν!

Πιο αναλυτικά, η υλοποίηση αυτού του Project προσέφερε στους μαθητές ποικίλα εκπαιδευτικά οφέλη.

  • Ενημερώθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας μίας εργοστασιακής μονάδας που παράγει τουβλάκια και εξαρτήματα Lego .
  • Μέσα από τη διαδικασία υλοποίησης της μακέτας καλλιέργησαν τη φαντασία αλλά και την αισθητική τους.
  • Καλλιέργησαν τη λεπτή κινητικότητα, το συντονισμό κινήσεων, την οπτική αντίληψη αλλά και τον χωρικό προσανατολισμό με την κατασκευαστική ολοκλήρωση των robot.
  • Χρησιμοποίησαν μαθηματικά, έκαναν μετρήσεις και υπολογισμούς ώστε να προγραμματίσουν τις κινήσεις των robot, να αναλύσουν δεδομένα και να κάνουν υπολογισμούς και αποστολές μέσα στο εργοστάσιο. Μέσα από αυτή τη διαδικασία καλλιέργησαν την αλγοριθμική τους σκέψη.
  • Βελτιώθηκαν οι δεξιότητες συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ τους.
  • Ανέλαβαν πρωτοβουλίες και ολοκλήρωσαν ένα Project, γεγονός που ενίσχυσε την αυτοπεποίθησή τους.

Λειτουργία project

Η εργοστασιακή μονάδα Lego που παρουσιάζεται στο Project είναι αρμόδια για την συσκευασία και τη μεταφορά των προϊόντων στα σημεία φόρτωσης. Το forklift πλησιάζει στην αποθήκη με σκοπό να μεταφέρει τα υλικά συσκευασίας, όπως χαρτοκιβώτια, στη γραμμή συσκευασίας. Η γραμμή συσκευασίας αποτελείται από ερπύστριες και κινείται χειροκίνητα. Το gripper χρησιμοποιείται για την παραλαβή ή την τοποθέτηση των πακέτων LEGO. Το όχημα μεταφέρει τα πακέτα LEGO σε διαφορετικά τοποθεσίες μέσα στο εργοστάσιο, ανάλογα τις ανάγκες.

Τεχνικές και λειτουργίες

Forklift

Με Lego kit Spike Prime κατασκευάσαμε ένα Forklift δηλαδή ένα παλετοφόρο.

Χρησιμοποιήθηκαν τρεις κινητήρες, δυο για την κίνηση του robot στο χώρο και ένας για να δώσουμε τη δυνατότητα να ανεβοκατεβαίνει το εξάρτημα που μεταφέρει τις παλέτες. Μάθαμε πως να προγραμματίζουμε με ακρίβεια την κίνηση του robot μας, όπως και τα έξυπνα μηχανήματα που βρίσκονται στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις, για να μπορέσουμε να μετακινήσουμε με επιτυχία την παλέτα μας από ένα προκαθορισμένο σημείο σε ένα άλλο.

Gripper

Με Lego kit Spike Prime κατασκευάσαμε ένα gripper δηλαδή μία δαγκάνα.

Χρησιμοποιήθηκαν δύο κινητήρες και με τη σωστή σύνδεση των δοκών σε αυτούς, το gripper πηγαίνει σε θέσεις που θα του επιτρέψουν να στρίψει την δαγκάνα αριστερά ή δεξιά. Η δαγκάνα έχει τη δυνατότητα να πιάνει το αντικείμενο και να το μεταφέρει σε μια άλλη θέση. Ο προγραμματισμός της κατασκευής αυτής αποτέλεσε μια ευκαιρία για τα παιδιά να εξερευνήσουν τις δυνατότητες των κινητήρων, να εφαρμόσουν λογικές δομές για τον έλεγχο των κινητήρων και να πειραματιστούν εκ νέου με τις γωνίες και τις αποστάσεις.

Tractor

Με Lego kit Spike Prime κατασκευάσαμε ένα tractor δηλαδή ένα αυτοματοποιημένο τρακτέρ – όχημα.

Η κατασκευή διαθέτει τρεις κινητήρες, δύο για την κίνηση των πίσω τροχών και έναν ανεξάρτητο για τις μπροστινές ρόδες. Μάλιστα με τη χρήση των περιστρεφόμενων τροχών του μπορεί να επιστρέψει στην αρχική του θέση με αντίθετη κατεύθυνση.

Ο προγραμματισμός του τρακτέρ δίνει τη δυνατότητα στο robot να ακολουθεί αρκετές κατευθύνσεις: προχωράει εμπρός, στρίβει το τιμόνι δεξιά, ξανά προχωράει εμπρός, στρίβει το τιμόνι αριστερά, πηγαίνει πίσω, στρίβει δεξιά, ισιώνει τις ρόδες και επιστρέφει στη αρχική του θέση

Εργαστήρια ρομποτικής

οι εγγραφές ξεκίνησαν

Εξ'
αποστάσεως