Δωρεάν εργαστήρια γνωριμίας με την Ρομποτική!

Επιλέξτε παρακάτω το εργαστήριο γνωριμίας με βάση την ηλικία του παιδιού σας. «Η...
Μάθε περισσότερα

Οι μαθητές του τμήματος  Εισαγωγικά Εργαστήρια κατασκευών και προγραμματισμού απλών μηχανών δημιούργησαν ένα πολύ ενδιαφέρον εκπαιδευτικό project χρησιμοποιώντας τη σειρά duplo και WeDo 2.0 της Lego. Σκοπός του project είναι οι μαθητές να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με την κυκλοφοριακή αγωγή. Με βάση το θέμα αυτό, εμπνεύστηκαν τη δημιουργία μιας μακέτας, η οποία περιλάμβανε τρεις (3) κατασκευές και χειροποίητο διάκοσμο φιλοτεχνημένο από τα ίδια τα παιδιά. Ο προγραμματισμός πραγματοποιήθηκε μέσω της εφαρμογής WeDo 2.0 και οι κατασκευές που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ένα αμάξι-μετρητής, ένα αγωνιστικό αμάξι και ένα αμάξι με εκτοξευτή. 

Η Ρομποτική μας μαθαίνει την κυκλοφοριακή αγωγή

Η κυκλοφοριακή αγωγή είναι ένα σημαντικό αντικείμενο, με το οποίο πρέπει να έρχονται σε επαφή οι μαθητές από μικρή ηλικία. Έτσι, διδάσκονται τη σωστή οδική συμπεριφορά στο αυτοκίνητο και τον δρόμο. Κατασκευάζοντας τη μακέτα, οι μαθητές γνώρισαν τους βασικούς κανόνες κυκλοφορίας, έμαθαν για τις διαβάσεις πεζών, τους δρόμους ταχείας κυκλοφορίας αλλά και για τους φωτεινούς σηματοδότες. Παράλληλα με την κυκλοφοριακή αγωγή, οι μαθητές γνώρισαν το steam, καθώς μέσα από την κατασκευή των ρομπότ άκουσαν για την τριβή, τη δύναμη της ώθησης, την περιστροφή κ.ά.

Σενάριο

Μια φορά και έναν καιρό, υπήρχε μια παρέα τριών πολύ γρήγορων αμαξιών, o Πόκι, ο Λόκι, και ο Τόκι. Τα αυτοκίνητα έβγαιναν κάθε μέρα για βόλτα. Μπορούσαν και να μιλήσουν μάλιστα μεταξύ τους. Μια μέρα είχαν πάει σε ένα πάρκο και συζητούσαν. Ξαφνικά, άκουσαν έναν πολύ δυνατό θόρυβο και ένα φρενάρισμα!

Ήταν ένα φορτηγό που έτρεχε πολύ στον δρόμο και έβαλε τις φωνές βλέποντας ένα άλλο αμάξι να το πλησιάζει. Η ταχύτατη παρέα είδε τι έγινε και άρχισε να συζητάει για την ασφάλεια στον δρόμο και πόσο σημαντικό είναι να μην ξανά τρέξουν και να δείχνουν σεβασμό στους υπόλοιπους. Μετά από αυτή τη συζήτηση αποχαιρέτησε ο ένας τον άλλον και γύρισαν πίσω στη γειτονιά τους.

Λειτουργικές λεπτομέρειες

Η μακέτα διακοσμήθηκε αποκλειστικά από τους μαθητές. Χρησιμοποιώντας τη σειρά duplo της Lego, οι μαθητές κατασκεύασαν δύο αυτοκίνητα με απλό, χειροκίνητο μηχανισμό κι ένα αυτοκίνητο που διαθέτει ηλεκτρονικό εξοπλισμό και ελέγχεται από τάμπλετ. Οι ήρωες είχαν τοποθετηθεί σε διαφορετικά μέρη στη μακέτα και μέσω προγραμματισμού αλλά και χειροκίνητα βρέθηκαν σε κοινό σημείο, ώστε να συζητήσουν για την ασφαλή οδήγηση.  

Τεχνικές λεπτομέρειες

Οι κατασκευές οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν στο project είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας. Το αμάξι-μετρητής με συμπλέξεις γραναζιών κινείται χειροκίνητα, ενώ το αμάξι-εκτοξευτής λαμβάνει ώθηση από τον εκτοξευτή του. Τέλος, το αγωνιστικό αμάξι, κατασκευασμένο από τουβλάκια  duplo και We Do 2.0, περιλαμβάνει τροχαλίες και σύνδεση με λάστιχο, ενώ κινείται μηχανικά και είναι προγραμματισμένο στο We Do 2.0 application. 

Εργαστήρια ρομποτικής

οι εγγραφές ξεκίνησαν

Εξ'
αποστάσεως