Οι εγγραφές στο Robotakia Summer Camp 2024 συνεχίζονται!

Για αυτό το καλοκαίρι, ετοιμάσαμε για τους μαθητές μας, με πολλή αγάπη και κέφι, ένα μοναδικό Summer Camp!
Μάθε περισσότερα

Οι πόρτες κόλλησαν! Τώρα είναι η μόνη ευκαιρία να δραπετεύσει το ρομποτάκι! Αλλά για να το πετύχει αυτό πρέπει να αποφύγει το laser των sonar – φρουρών!  

Εκπαιδευτικοί στόχοι: 

 • Οι μαθητές πρέπει να οργανωθούν ώστε να πετύχουν την υλοποίηση διαφορετικών υπο-πρότζεκτ τα οποία αλληλοεπιδρούν.  
 • Αποκτούν γνώσεις πάνω στη φυσική και τη λειτουργία διάφορων αισθητήρων όπως επιταχυνσιόμετρο, αισθητήρες υπερήχων και αισθητήρες υπέρυθρων και λύνουν με πρακτικούς τρόπους προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τα υλικά της μακέτας.  
 • Συνδυάζουν κώδικες που τους οποίους συνάντησαν σε όλο τον κύκλο σπουδών και τους διαμορφώνουν σύμφωνα με τις απαιτήσεις των συνθηκών.  
 • Γράφουν καινούριους κώδικες για να βελτιώσουν συστήματα στα οποία έχουν εξοικείωση με αναζήτηση στη βιβλιογραφία και στο Internet.  
 • Αντιμετωπίζουν θέματα τηλεπικοινωνιών και κατανεμημένων συστημάτων και αποφασίζουν συλλογικά για την αποτελεσματικότερη επίλυση τους.  
 • Αντιμετωπίζουν ζητήματα εξοικονόμησης μνήμης καθώς όλο το πρότζεκτ υλοποιείται με MicroBit.  
 • Μαθαίνουν να συνεργάζονται και να βάζουν ρεαλιστικούς στόχους. 
 • Κόψιμο και κόλληση μακέτας, βάψιμο με σπρέι, συνδιαμόρφωση της αρχιτεκτονικής της μακέτας με βάση την εξισορρόπηση της δυσκολίας της πίστας, τους τεχνικούς περιορισμούς και της αισθητικής πάνω στο θέμα. 

Διάκοσμος 

Ο διάκοσμος αποτελείται από τοίχους ύψους 10cm διάφορων μηκών είναι φτιαγμένοι από μακετόχαρτο και βαμμένοι με διάφορα σπρέι για εφέ όχι πολύ σκούρο για να το εντοπίζουν οι αισθητήρες εμποδίων υπέρυθρων. Επίσης υπάρχουν τοίχοι με μακετόχαρτο μόνο πάνω και κάτω και ενδιάμεσα ξυλάκια βαμμένα με σπρέι για να φαίνονται σαν κάγκελα. Στο MicroBit Mini Smart Robot Car V2 βάλαμε μακετόχαρτα αριστερά και δεξιά για να ανακλά καλύτερα τους υπέρηχους των ραντάρ και βαμμένα ριγέ. Υπάρχει ακόμα ένα σπιτάκι με γρασίδι που συμβολίζει τον τερματισμό. 

Τεχνικές και Λειτουργίες 

 1. Ραντάρ: 
 1. Λειτουργία:  

Τρία ραντάρ σε κάποια σημεία της μακέτας που παλινδρομούν σε ένα τόξο 90 μοιρών με σκοπό να εντοπίσουν το ρομποτάκι που προσπαθεί να ξεφύγει. Έχουν ενσωματωμένα laser pointers που περνάνε μέσα από διάφανους κυλίνδρους διαχέοντας την τελεία του laser σε μία ευθεία γραμμή που δείχνει την κατεύθυνση που κοιτάει το ραντάρ, έτσι ώστε να την γνωρίζει ο παίκτης και να την αποφεύγει. Κατά το άνοιγμα και όποτε πατηθεί το πλήκτρο Α του MicroBit, σαρώνει το τόξο στο οποίο παλινδρομεί, αποθηκεύοντας την τιμή της απόστασης που ανιχνεύει σε κάθε μοίρα σε μία λίστα σχηματίζοντας έναν χάρτη του χώρου.  

Με το πλήκτρο Β εκτυπώνει τον χάρτη στον τερματικό αν είναι συνδεδεμένο το MicroBit με PC. Μετά την δημιουργία του χάρτη ξεκινάει να σαρώνει παλινδρομικά τον χώρο. Αν η απόσταση που ανιχνεύει είναι μικρότερη από αυτή που έχει αποθηκευμένη στον χάρτη κατά κάποια ρυθμιζόμενη ποσότητα και πάνω, σημαίνει ότι έχει εντοπίσει το ρομποτάκι, στέλνει σήμα ζημίας στο κανάλι επικοινωνίας μέσο του radio και δείχνει μία νεκροκεφαλή στα LED. Αν η απόσταση που ανιχνεύει είναι μεγαλύτερη από αυτή που έχει αποθηκευμένη στον χάρτη κατά κάποια ρυθμιζόμενη ποσότητα και πάνω, σημαίνει ότι έχει κουνηθεί σε σχέση με την πίστα και δείχνει ένα σπιτάκι. 

Τεχνικές: 

  1. Microbit και Keyestudio Sensor Shield Module 

  Ένα MicroBit πάνω σε ένα Keyestudio Sensor Shield Module ελέγχει τον αισθητήρα απόστασης υπερήχων, τον σερβοκινητήρα που περιστρέφει τον  αισθητήρα απόστασης υπερήχων και την επικοινωνία με το υπόλοιπο δίκτυο. Το Keyestudio Sensor Shield Module τροφοδοτείται από μία θήκη 5 μπαταριών ΑΑ μέσω του DC jack και τροφοδοτεί το MicroBit, τον αισθητήρα απόστασης υπερήχων, τον σερβοκινητήρα και το laser. 

  1. Αισθητήρας απόστασης υπερήχων: 

   To MicroBit διαμορφώνει έναν τετραγωνικό παλμό στον ακροδέκτη Trig του αισθητήρα απόστασης υπερήχων, προκαλώντας την εκπομπή ενός σήματος υπερήχων από τον έναν πιεζοηλεκτρικό κρύσταλλο και μετράει τον χρόνο μέχρι τη στιγμή που επιστρέφει η ανάκλασή του σε κάποια επιφάνεια, ανιχνεύεται από τον δεύτερο πιεζοηλεκτρικό κρύσταλλο, και γίνεται 1                                                      ο ακροδέκτης Echo. Από τον χρόνο αυτό υπολογίζεται η απόσταση της ανακλούσας επιφάνειας. 

  1. Σερβοκινητήρας: 

  Το Microbit διαμορφώνει έναν PWM παλμό ελέγχου και στρέφει τον σερβοκινητήρα στην επιθυμητή γωνία με μία καθυστέρηση ώστε να προλαβαίνουν να γίνονται οι μετρήσεις από τον αισθητήρα απόστασης υπερήχων. 

  1. Χειριστήριο: 
  1. Λειτουργία: 

  Ένα MicroBit τροφοδοτούμενο από μία θήκη 2 μπαταριών ΑΑΑ διαβάζει την κλίση του με το έδαφος, την μετατρέπει σε σήμα κίνησης των κινητήρων και το στέλνει στο κανάλι επικοινωνίας μέσω του radio. Στρέφοντας το MicroBit έτσι ώστε το πλήκτρο Β να είναι χαμηλότερα από το Α κάνει το ρομποτάκι να στρίβει επιτόπια προς τα δεξιά και αντιστοίχως αριστερά στρέφοντάς το αντίθετα. Στρέφοντας το MicroBit έτσι ώστε η τροφοδοσία του να είναι χαμηλότερα από τους ακροδέκτες του κάνει το ρομποτάκι να κινείται προς τα εμπρός και αντιστοίχως όπισθεν στρέφοντας το αντίθετα. Η κίνηση του ρομπότ είναι ανάλογη με την κλίση, δηλαδή μεγάλη κλίση σημαίνει υψηλή ταχύτητα. 

  1. Τεχνικές: 

  Το MicroBit διαβάζει το διάνυσμα της βαρύτητας το οποίο επεξεργάζεται για να το μετατρέψει σε δύο τιμές που αντιστοιχούν στο σήμα ελέγχου του αριστερού και δεξιού κινητήρα του MicroBit Mini Smart Robot Car V2. Ο κώδικας επιτρέπει τον ορισμό ενός ποσοστού που συμβολίζει το εύρος της νεκρής ζώνης του χειρισμού, δηλαδή μίας περιοχής γύρο από την οριζόντια κατάσταση όπου η κλίση θεωρείται οριζόντια. Πέραν από την νεκρή ζώνη η κλήση διαμορφώνει αναλογικά το σήμα ελέγχου. Εξασφαλίζεται ακόμα ότι το σήμα ελέγχου σέβεται την οριοθεσία του προγράμματος οδήγησης των κινητήρων του MicroBit Mini Smart Robot Car V2. 

  1. Ρομποτάκι: 
  1. Λειτουργία: 

  Διαβάζει το κανάλι επικοινωνίας από το radio του MicroBit και τους αισθητήρες εμποδίων υπέρυθρων του MicroBit Mini Smart Robot Car V2. Όταν λάβει σήμα κίνησης από το χειριστήριο κινεί τους κινητήρες του εκτός αν υπάρχει εμπόδιο στο σημείο που θα κινούταν. Αν λάβει σήμα ζημίας μειώνει τις ζωές του που αναπαρίστανται με LED στο πάνω μέρος του. Όταν οι ζωές του φτάσουν στο 0 το ρομποτάκι σταματάει. 

  1. Τεχνικές: 

  Στο MicroBit Mini Smart Robot Car V2 είναι το module NeoPixel και ένα MicroBit στο οποίο είναι αποθηκευμένο το πρόγραμμα οδήγησης των κινητήρων του Mini Smart Robot Car. Το MicroBit διαβάζει το κανάλι επικοινωνίας μέσω του Radio  . Αποκωδικοποιεί το μήνυμα μεταφράζοντας το είτε σε σήμα ζημίας, όπου και σβήνει τα αντίστοιχα LEDάκια του NeoPixel, είτε σε σήμα ελέγχου των κινητήρων.  Από εκεί αντλεί τις τιμές τις οποίες διαμορφώνει ανάλογα με τους αισθητήρες  εμποδίων υπέρυθρων και καλεί το πρόγραμμα οδήγησης. Αν οι ζωές φτάσουν στο 0 σβήνει τους κινητήρες και τερματίζει το πρόγραμμα. 

  Εργαστήρια ρομποτικής

  οι εγγραφές ξεκίνησαν

  Εξ'
  αποστάσεως