Οι εγγραφές στο Robotakia Summer Camp 2024 συνεχίζονται!

Για αυτό το καλοκαίρι, ετοιμάσαμε για τους μαθητές μας, με πολλή αγάπη και κέφι, ένα μοναδικό Summer Camp!
Μάθε περισσότερα

Οι μαθητές του τμήματος Advanced Robotics με Python δημιούργησαν ένα project με θέμα “Auto Robots Cars σε Δράση για ασφαλή κίνηση στις σύγχρονες πόλεις”  

Σενάριο 

Θα σας παρουσιάσουμε το project μας που αφορά ένα έξυπνο ρομποτικό αυτοκίνητο. Το σύστημα αυτό έχει σχεδιαστεί για να κινείται σε μια οβάλ πίστα, ακολουθώντας μια μαύρη γραμμή, αποφεύγοντας συγκρούσεις και ελέγχοντας την κυκλοφορία με τη βοήθεια μιας μπάρας. Ας δούμε αναλυτικά πώς λειτουργεί το project μας. 

Το project μας δείχνει πώς μπορούμε να συνδυάσουμε διάφορες τεχνολογίες για να δημιουργήσουμε ένα έξυπνο και διαδραστικό σύστημα. Μέσω της χρήσης αισθητήρων, μικροεπεξεργαστών και προγραμματισμού, καταφέραμε να αναπτύξουμε ένα Smart Car που ακολουθεί γραμμές, αποφεύγει εμπόδια, ελέγχει την κυκλοφορία και προσαρμόζεται στο περιβάλλον του.  

Εκπαιδευτικά Οφέλη 

 • Εφαρμογή Θεωρητικών Γνώσεων στην Πράξη: Οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους στη φυσική, τα μαθηματικά και την πληροφορική σε ένα πραγματικό project. Η κατανόηση των αρχών λειτουργίας των αισθητήρων και των μικροεπεξεργαστών ενισχύει την κατανόηση θεωρητικών εννοιών. 
 • Ανάπτυξη Προγραμματιστικών Δεξιοτήτων: Η ανάγκη για προγραμματισμό των μικροεπεξεργαστών και των αισθητήρων δίνει στους μαθητές την ευκαιρία να αναπτύξουν και να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους στον προγραμματισμό. Απαιτείται συνδυασμός προγραμματιστικών γνώσεων και αυτό βοηθάει στη βαθύτερη κατανόηση και αφομοίωση όσων έμαθαν όλη τη χρονιά. 
 • Κατανόηση της Ρομποτικής και της Αυτοματοποίησης: Οι μαθητές αποκτούν πρακτική εμπειρία στην κατασκευή και τον έλεγχο ρομποτικών συστημάτων. Μαθαίνουν πώς να συνδυάζουν διάφορα εξαρτήματα και τεχνολογίες για να επιτύχουν αυτοματοποιημένες λειτουργίες. 
 • Επίλυση Προβλημάτων και Κριτική Σκέψη: Το project απαιτεί από τους μαθητές να εντοπίζουν προβλήματα και να βρίσκουν λύσεις, ενισχύοντας έτσι τις δεξιότητές τους στην επίλυση προβλημάτων και την κριτική σκέψη. Αντιμετωπίζουν και επιλύουν προβλήματα που προκύπτουν κατά την ανάπτυξη και τη λειτουργία του συστήματος. 
 • Συνεργασία και Ομαδικό Πνεύμα: Οι μαθητές μαθαίνουν να εργάζονται σε ομάδες, μοιράζοντας αρμοδιότητες και συνεργαζόμενοι για την επίτευξη ενός κοινού στόχου. Αναπτύσσουν δεξιότητες επικοινωνίας και ομαδικής εργασίας, που είναι απαραίτητες στην επαγγελματική τους ζωή. 
 • Καινοτομία και Δημιουργικότητα: Η ανάπτυξη ενός καινοτόμου project όπως αυτό ενθαρρύνει τους μαθητές να σκεφτούν δημιουργικά και να εξερευνήσουν νέες ιδέες. Η δυνατότητα να δημιουργήσουν κάτι από την αρχή τους δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους. 
 • Εξοικείωση με Τεχνολογίες Αιχμής: Οι μαθητές εξοικειώνονται με σύγχρονες τεχνολογίες, όπως οι αισθητήρες υπερήχων, οι αισθητήρες φωτός και οι μικροεπεξεργαστές, που χρησιμοποιούνται ευρέως σε πολλές εφαρμογές σήμερα. 
 • Εμπειρία σε Πραγματικά Σενάρια: Το project προσομοιώνει πραγματικά σενάρια κυκλοφορίας και αυτοματισμού, δίνοντας στους μαθητές μια ρεαλιστική εικόνα των προκλήσεων και των δυνατοτήτων της τεχνολογίας στον πραγματικό κόσμο. 
 • Αυτοπεποίθηση και Ικανοποίηση: Η ολοκλήρωση ενός λειτουργικού και επιτυχημένου project δίνει στους μαθητές την αίσθηση της επίτευξης και της ικανοποίησης, ενισχύοντας την αυτοπεποίθησή τους και την πίστη στις ικανότητές τους. 

Με το project αυτό, οι μαθητές όχι μόνο μαθαίνουν τεχνικές δεξιότητες αλλά και αναπτύσσουν τις προσωπικές και επαγγελματικές τους ικανότητες, προετοιμάζοντάς τους για μελλοντικές προκλήσεις και επιτυχίες. 

Τεχνικές Πληροφορίες 

 1. Ακολουθώντας τη Γραμμή (Follow Line) 

Το Smart Car είναι εξοπλισμένο με αισθητήρες χρώματος που του επιτρέπουν να ανιχνεύει και να ακολουθεί μια μαύρη γραμμή στο έδαφος. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της αναγνώρισης χρωματικών διαφορών, όπως μια μαύρη γραμμή σε λευκό υπόβαθρο. Οι αισθητήρες στέλνουν σήματα στον μικροεπεξεργαστή, ο οποίος προσαρμόζει την κατεύθυνση του ρομποτικού αυτοκινήτου για να παραμένει στη γραμμή. 

 1. Αποφυγή Συγκρούσεων (Avoiding Collisions) 

Για να αποφύγουμε συγκρούσεις, έχουμε τοποθετήσει έναν υπερηχητικό αισθητήρα ultrasonic στο μπροστινό μέρος του Smart Car. Ο αισθητήρας αυτός ανιχνεύει τυχόν εμπόδια μπροστά από το ρομπότ και στέλνει τις πληροφορίες στον μικροεπεξεργαστή. Αν υπάρχει κάποιο εμπόδιο, το ρομποτάκι σταματάει. 

 1. Έλεγχος Κυκλοφορίας με Μπάρα Kitronik 

Ένα επιπλέον microbit χρησιμοποιείται για τον έλεγο της μπάρας Kitronik. Η μπάρα αυτή ανεβοκατεβαίνει για να ελέγχει την κυκλοφορία του Smart Car στην πίστα. Όταν η μπάρα κατεβαίνει, ανάβει το φανάρι για να περάσουν οι πεζοί με ασφάλεια το δρόμο. Ο έλεγχχος της μπάρας γίνεται απομακρυσμένα με ένα ακόμα microbit. Αυτό το στοιχείο προσθέτει μια επιπλέον διάσταση ελέγχου και ασφαλείας στο σύστημα. 

 1. Αυτόματη Ενεργοποίηση Φώτων 

Έχουμε προσθέσει επίσης μια λειτουργία αυτόματης ενεργοποίησης φώτων στο Smart Car. Όταν το ρομποτάκι περνά μέσα από ένα τούνελ, τα φώτα του ενεργοποιούνται αυτόματα. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση αισθητήρων φωτός που ανιχνεύουν τη μείωση του φωτισμού όταν το ρομποτάκι εισέρχεται στο τούνελ. 

Εργαστήρια ρομποτικής

οι εγγραφές ξεκίνησαν

Εξ'
αποστάσεως