Οι εγγραφές στο Robotakia Summer Camp 2024 συνεχίζονται!

Για αυτό το καλοκαίρι, ετοιμάσαμε για τους μαθητές μας, με πολλή αγάπη και κέφι, ένα μοναδικό Summer Camp!
Μάθε περισσότερα

Οι μικροί μαθητές του τμήματος εισαγωγικά εργαστήρια κατασκευών και προγραμματισμού, δημιούργησαν ένα project με θέμα μια ιδιαίτερη φιλία σ’ ένα αγρόκτημα. Τα παιδιά παρουσίασαν το project τους στο ROBOTAKIA FESTIVAL 2024! 

Για το συγκεκριμένο project, χρησιμοποιήθηκε το εκπαιδευτικό kit Lego WeDo. 

Εκπαιδευτικά οφέλη 

Μέσα από τις κατασκευές, τα παιδιά αναπτύσσουν τη φαντασία τους. Μαθαίνουν να επιλύουν προβλήματα που προκύπτουν και συνάμα αναπτύσσουν τόσο τις μηχανικές όσο και τις οπτικοκινητικές δεξιότητες. Εισάγονται στην έννοια του κώδικα και του προγραμματισμού και αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι ο μηχανισμός των κατασκευών κινείται είτε χειροκίνητα είτε ηλεκτρονικά. 

Η αγάπη μας για τη φύση και την ομαδικότητα 

Η ζωή στο αγρόκτημα συνδυάζει τη φύση, τη σκληρή δουλειά και την απλότητα. Αντίθετα από την αστική ζωή, το αγροτικό περιβάλλον προσφέρει μια πιο ήρεμη και χαλαρή καθημερινότητα, ωστόσο απαιτεί αφοσίωση και προσπάθεια. Είναι σαφές ότι όλα γίνονται πιο εύκολα όταν άνθρωποι με διαφορετικές δεξιότητες και προοπτικές συνεργάζονται με ομαδικό πνεύμα. Η ποικιλία απόψεων μπορεί να οδηγήσει σε διαφορετικές προσεγγίσεις καθώς και δημιουργικές λύσεις.  

Στόχος της μακέτας είναι να μας μεταφέρει σε ένα ήρεμο αγροτικό περιβάλλον, μακριά από τη φασαρία της πόλης, εκεί που τα ρομπότ θα μας αποδείξουν ότι η φιλία τελικά επιμένει ν ανθίζει ακόμα και εκεί που δεν το περιμένουμε! 

Σενάριο 

Σε ένα μικρό αγρόκτημα φωλιασμένο ανάμεσα σε κυματιστούς καταπράσινους λόφους, στεκόταν ένα χαρούμενο σκιάχτρο που λεγόταν Σάνι. Με ένα λαμπερό χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό του υποδεχόταν κάθε νέα μέρα με ενθουσιασμό. Του άρεσε να παρακολουθεί τα χωράφια και να κρατά μακριά από τις καλλιέργειες τα κοράκια. 

 
Ένα ηλιόλουστο πρωί, ενώ βρισκόταν στη ζεστασιά του ήλιου, ο Σάνι έκανε φίλο ένα παιχνιδιάρικο σκυλί με όνομα Μαξ. Ο Μαξ κουνούσε την ουρά του με ενθουσιασμό καθώς έτρεχε στα χωράφια, φέρνοντας χαρά όπου κι αν πήγαινε. 

 
Μια μέρα, καθώς ο ήλιος άρχισε να δύει, ο Μαξ έπεσε πάνω σε μια μικροσκοπική αράχνη που την έλεγαν Σάρλοτ και πάλευε να πλέξει τον ιστό της. Αντί να φοβηθεί και να τρέξει μακριά, ο Μαξ έσπρωξε απαλά την αράχνη πιο κοντά στο Σάνι. Με χαρούμενη διάθεση, ο Σάνι βοήθησε την αράχνη να στρίψει τον περίπλοκο ιστό της, κάνοντάς την να νιώθει σαν στο σπίτι της. 

Από εκείνη την ημέρα ο Σάνι,ο Μαξ και η Σάρλοτ ήταν αχώριστοι φίλοι και περνούσαν τις μέρες τους παρέα, προστατεύοντας το αγρόκτημα, μία απόδειξη ότι όσο και αν φαινόμαστε διαφορετικοί, σαν ομάδα μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα! 

Λειτουργικές & Τεχνικές λεπτομέρειες 

Το σκιάχτρο (Σάνι) και ο σκύλος(Μαξ) είναι χειροκίνητες κατασκευές ενώ η μικρή αράχνη(Σάρλοτ) αποτελείται από εγκέφαλο και κινητήρα. Στο Σάνι η μεταφορά της κίνησης πραγματοποιείται από τον στρεφόμενο με το κίτρινο χερούλι μπλε άξονα στο κίτρινο γρανάζι το οποίο έρχεται σε επαφή με το μπλε γρανάζι και στο οποίο τελικά μεταφέρει την κίνηση. Έτσι τελικά στρέφεται ο Σάνι γύρω από τον άξονά του προστατεύοντας το αγρόκτημα από τα άτακτα κοράκια! 

Στον Μαξ τα λαστιχάκια μπορούν να μεταφέρουν την κίνηση και έτσι στρέφοντας τη βασική κίτρινη τροχαλία (μύτη) στην οποία έχουμε στερεώσει και τα δύο λαστιχάκια, στρέφονται και τα μάτια! Έτσι ο Μαξ με αυτό τον παιχνιδιάρικο τρόπο πλησίασε τη Σάρλοτ και την έσπρωξε στο Σάνι για να την βοηθήσει! 

Τέλος στη μικρή αράχνη, η κίνηση μεταφέρεται μέσω των γραναζιών που έρχονται σε επαφή καθώς και μέσω του μεγάλου γκρι άξονα, ο οποίος εξ αιτίας του κινητήρα εκτελεί περιοδική κίνηση. Με έναν απλό κώδικα έχουμε προγραμματίσει την ταχύτητα του κινητήρα καθώς και τον ρυθμό επανάληψης, έτσι ώστε η Σάρλοτ να μπορεί να πλέξει τον ιστό της γύρω από τον Σάνι κάνοντας με αυτό τον τρόπο έναν καινούριο φίλο! 

Εργαστήρια ρομποτικής

οι εγγραφές ξεκίνησαν

Εξ'
αποστάσεως