Δωρεάν εργαστήρια γνωριμίας με την Ρομποτική!

Επιλέξτε παρακάτω το εργαστήριο γνωριμίας με βάση την ηλικία του παιδιού σας. «Η...
Μάθε περισσότερα

Οι μαθητές του τμήματος Ρομποτική με Lego Spike Essential για παιδιά Α΄ και Β΄ Δημοτικού δημιούργησαν ένα project με θέμα το διάστημα. Τα παιδιά παρουσίασαν το project τους στο Robotakia Festival 2023!

Οι μαθητές δημιούργησαν μια μακέτα με ρομποτάκια με θέμα το διάστημα και τη ζωή σε αυτό. Για το συγκεκριμένο project, χρησιμοποιήθηκε το εκπαιδευτικό kit Lego Spike Essential.  

Ανάγκη για νέες διαστημικές ανακαλύψεις

Αυτό που χαρακτηρίζει την ανθρώπινη φύση είναι η φιλοπεριέργεια για τον κόσμο και πιο συγκεκριμένα, για τον τρόπο που λειτουργεί η φύση και για το τι υπάρχει στον γαλαξία μας. Ο άνθρωπος ανέπτυξε τις επιστήμες, για να μελετάει και να εξηγεί ό,τι συμβαίνει γύρω του. Το ενδιαφέρον του δεν περιορίζεται στα στενά όρια του πλανήτη Γη αλλά επιχειρεί να εξερευνήσει και το διάστημα. Αυτό που μελετούν με μεγάλο ενδιαφέρον οι επιστήμονες είναι, αν υπάρχει εξωγήινη ζωή και φυσικά, αν ο άνθρωπος θα μπορούσε να ζήσει και σε άλλους πλανήτες.

Θα ήταν άραγε εφικτό, ο άνθρωπος να ταξιδέψει μέχρι τη Σελήνη και να βρει τρόπο να ζήσει εκεί;

Η συνεισφορά της ρομποτικής στην εξερεύνηση του διαστήματος

Στόχος της μακέτας είναι να κατασκευαστούν ρομπότ που θα ταξιδεύουν στο φεγγάρι και να δημιουργηθούν αντίστοιχοι κώδικες, ώστε οι κατασκευές να έχουν κίνηση. Οι ερευνητές του μέλλοντος εκπαιδεύονται με τρόπο ευχάριστο και δημιουργικό στη Ρομποτική και το STEM, καθώς ο κόσμος του διαστήματος περιμένει να ανακαλύψουν τα μυστικά του!

Σενάριο 

Μια φορά κι έναν καιρό, στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, η ανθρωπότητα έχει δημιουργήσει μια μόνιμη βάση στο φεγγάρι. Ήταν ένα κατόρθωμα της μηχανικής και της επιστήμης που χρειάστηκαν δεκαετίες, για να επιτευχθεί, αλλά τελικά, μια μικρή ομάδα επιστημόνων και αστροναυτών κατάφερε να ζήσει και να εργαστεί στη σεληνιακή επιφάνεια. 

Ανάμεσά τους ήταν κι ένα rover, που ονομαζόταν «Luna». Το rover αυτό ήταν εξοπλισμένο με προηγμένους κινητήρες, κάμερες και εργαλεία και η αποστολή του ήταν να εξερευνήσει την επιφάνεια του φεγγαριού και να βοηθήσει στην προετοιμασία του δρόμου για τη δημιουργία μιας μόνιμης σεληνιακής βάσης. 

Μια μέρα καθώς η Luna ταξίδευε στο σεληνιακό έδαφος, η κάμερά της εντόπισε κάτι περίεργο. Καθώς πλησίαζε, συνειδητοποίησε ότι είχε συναντήσει ένα βαθύ, σκοτεινό κενό που έκοβε την επιφάνεια του φεγγαριού, πολύ φαρδύ και πολύ βαθύ, για να το διασχίσει μόνη της η Luna. 

Απτόητοι οι επιστήμονες στη βάση της σελήνης άρχισαν να εργάζονται, για να βρουν μια λύση στο πρόβλημα. Ήξεραν ότι έπρεπε να χτίσουν μια γέφυρα, μια στιβαρή και αξιόπιστη κατασκευή που θα επέτρεπε στη Luna να διασχίσει το χάσμα και να συνεχίσει την εξερεύνηση του φεγγαριού. 

Ήταν ένα δύσκολο έργο. Οι σκληρές συνθήκες στο φεγγάρι έκαναν την κατασκευή της γέφυρας επικίνδυνη και η έλλειψη ατμόσφαιρας δυσκόλευε τη μετακίνηση των οικοδομικών υλικών. Αλλά οι επιστήμονες ήταν αποφασισμένοι και εργάστηκαν ακούραστα, για να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν μια γέφυρα που θα μπορούσε να αντέξει το σεληνιακό περιβάλλον. 

Τελικά, μετά από μήνες σκληρής δουλειάς, η γέφυρα ολοκληρώθηκε. Ήταν ένα θαύμα της μηχανικής, ένα λαμπρό σύμβολο της ευρηματικότητας και της αποφασιστικότητας της ανθρωπότητας. Το rover κατάφερε να διασχίσει το χάσμα και να συνεχίσει την εξερεύνηση του φεγγαριού, συλλέγοντας δεδομένα και εικόνες που θα βοηθούσαν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τον πλησιέστερο, ουράνιο γείτονά μας. 

Λειτουργικές Λεπτομέρειες 

Η μακέτα απεικονίζει τη σεληνιακή επιφάνεια και τη διαστημική βάση που έχουν φτιάξει σε αυτή οι άνθρωποι. Πάνω στη μακέτα υπάρχουν τρία ρομπότ, τα οποία κινούνται ανάλογα με το πρόγραμμα που έχουν φτιάξει τα παιδιά. Πιο συγκεκριμένα, το rover (Luna) κινείται ανάλογα με την ταχύτητα που θα του βάλουμε στην αντίστοιχη κατεύθυνση και έχει αποστολή να εξερευνεί το έδαφος της Σελήνης. Το δεύτερο ρομπότ έχει αποστολή να συλλέγει πετρώματα και να τα μεταφέρει στο ειδικά διαμορφωμένο εργαστήριο της βάσης. Τέλος, η γέφυρα είναι μια ρομποτική κατασκευή που δίνει τη λύση στο πρόβλημα του χάσματος που εντοπίστηκε στην επιφάνεια της Σελήνης. Η γέφυρα έχει τη δυνατότητα να ανεβαίνει και να κατεβαίνει.

Τεχνικές Λεπτομέρειες

Και οι τρεις κατασκευές έχουν προγραμματιστεί με icon blocks στην εφαρμογή της Lego, Spike Essential. Το rover (Luna) είναι ένα όχημα εμπνευσμένο από τα πραγματικά rover αυτοκίνητα, που είναι ειδικά σχεδιασμένα για μετακίνηση σε ανώμαλο έδαφος. Η ώθησή του γίνεται με κινητήρα και τροχαλίες που ενώνονται με ιμάντα. Στο μπροστινό μέρος υπάρχει αισθητήρας χρώματος, με τον οποίο οι ερευνητές ελέγχουν το έδαφος της Σελήνης. Το ρομπότ εξερευνητής, διαθέτει ένα σύστημα γραναζιών που είναι υπεύθυνο για την κίνησή του. Αυτό έχει ενσωματωμένο πάνω του έναν φωτεινό πίνακα, ο οποίος αλλάζει χρώματα, ανάλογα με το πρόγραμμα που έχουν φτιάξει τα παιδιά. Η ρομποτική γέφυρα διαθέτει πάνω της, επίσης, αισθητήρα χρώματος, ο οποίος ανάλογα με το χρώμα που ΄΄διαβάζει΄΄ , ανεβάζει ή κατεβάζει τη γέφυρα. Ο μηχανισμός της γέφυρας αποτελείται από ένα gear box, ένα worm gear και ένα worm wheel, τα οποία μας επιτρέπουν να δώσουμε αργή κίνηση στην κατασκευή, όπως θα λειτουργούσε, δηλαδή, μια πραγματική γέφυρα.

Εργαστήρια ρομποτικής

οι εγγραφές ξεκίνησαν

Εξ'
αποστάσεως