Οι εγγραφές στο Robotakia Summer Camp 2024 συνεχίζονται!

Για αυτό το καλοκαίρι, ετοιμάσαμε για τους μαθητές μας, με πολλή αγάπη και κέφι, ένα μοναδικό Summer Camp!
Μάθε περισσότερα

Οι μαθητές του τμήματος ρομποτική με Lego Wedo για παιδιά Α και Β Δημοτικού,  μας μετέφεραν χιλιόμετρα μακριά, δημιουργώντας ένα project με θέμα τρία ρομποτάκια στην αφρικανική φύση. Τα παιδιά παρουσίασαν το project τους στο ROBOTAKIA FESTIVAL 2024! 

Οι μαθητές δημιούργησαν μια μακέτα με σκοπό την ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον και γενικά για την φροντίδα που χρειάζεται η φύση από εμάς. Για το συγκεκριμένο project, χρησιμοποιήθηκε το εκπαιδευτικό kit Lego WeDo. 

Εκπαιδευτικά οφέλη

Μέσα από τις κατασκευές, τα παιδιά αναπτύσσουν τη φαντασία τους. Μαθαίνουν να επιλύουν προβλήματα που προκύπτουν και συνάμα αναπτύσσουν τόσο τις μηχανικές όσο και τις οπτικοκινητικές δεξιότητες. Εισάγονται στην έννοια του κώδικα και του προγραμματισμού και αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι ο μηχανισμός των κατασκευών κινείται είτε χειροκίνητα είτε ηλεκτρονικά. 

Ανάγκη για περισσότερη επαφή με τη φύση

Η ανάγκη να έρθουμε πιο κοντά στη φύση γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική σε μια εποχή όπου ο αστικός τρόπος ζωής κυριαρχεί. Η επανασύνδεση με τη φύση προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, την ευεξία και τη βιωσιμότητα. Η άμεση επαφή με τη φυσικό περιβάλλον μπορεί να αυξήσει την ευαισθητοποίησή μας για τα προβλήματα που χρειάζονται επίλυση και να ενισχύσει την ανάγκη για την προστασία του. Τέλος μέσω της εκπαίδευσης μπορεί να καλλιεργηθεί η οικολογική συνείδηση και η υπεύθυνη συμπεριφορά, κάτι το οποίο είναι εντελώς αναγκαίο στις μέρες μας. 

Σενάριο 

Στην καρδιά της αφρικανικής φύσης, όπου ο ήλιος ζωγραφίζει τον ορίζοντα σε αποχρώσεις του πορτοκαλί και του κόκκινου, συναντήσαμε μία καμηλοπάρδαλη, τη Γκρέις, ένα παιχνιδιάρικο κουνελάκι, το Μπέντζι, και ένα πολύχρωμο λουλούδι, τη Λίλι.  

Η καμηλοπάρδαλη-Γκρέις, με τον μακρύ λαιμό και τους χαριτωμένους βηματισμούς της, περιπλανιόταν στη φύση, τσιμπολογώντας τα τρυφερά φύλλα των δέντρων και απολάμβανε τη ζεστασιά του ήλιου.  

Το κουνελάκι-Μπέντζι, με την απέραντη περιέργεια, χοροπηδούσε ψηλά πάνω από το ψιλό γρασίδι, εξερευνώντας κάθε γωνιά της φύσης.  

Μια μέρα, καθώς η Γκρέις περπατούσε αναζητώντας φρέσκο ​​φύλλωμα, έπεσε πάνω σε μία σειρά λουλουδιών που είχαν μαραζώσει, με τα πέταλά τους να γέρνουν από τη ζέστη του ήλιου. Ανησυχώντας για την ευημερία τους, έσκυψε και φύσηξε απαλά ένα δροσερό αεράκι πάνω από τα λουλούδια, δροσίζοντάς τα με την ανάσα της! 

Παρατηρώντας αυτή την πράξη καλοσύνης ο Μπέντζι έτρεξε να βοηθήσει. Με τα εύστροφα πόδια του, έσκαψε μικρές τρύπες στη μαλακή γη και έβγαζε νερό από ένα κοντινό ρυάκι, χύνοντάς το προσεκτικά γύρω από τη βάση κάθε λουλουδιού για να ξεδιψάσει!  
 Συγκινημένη από την ομαδική τους δουλειά, η Λίλι που ανησυχούσε πολύ για τα υπόλοιπα λουλούδια, άνθισε πιο λαμπερή από ποτέ με μια μέλισσα να στριφογυρνάει από πάνω της και να συμμετέχει και εκείνη στην προσπάθεια τους! 

Από εκείνη την ημέρα έγιναν οι καλύτεροι φίλοι και η Λίλι με τα υπόλοιπα λουλούδια συνεχώς άνθιζαν και πρόσφεραν τα αρώματα και τα χρώματά τους στην αφρικανική φύση ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη φροντίδας τους! 

Τεχνικά & Λειτουργικά χαρακτηριστικά 

Η μακέτα απεικονίζει σε μικρογραφία το φυσικό περιβάλλον στο οποίο συναντιούνται τα ζωάκια-ρομπότ με σκοπό να προσφέρουν τη φροντίδα τους στα λουλούδια. Όλες οι κατασκευές αποτελούνται από εγκέφαλο, τον οποίο έχουμε προγραμματίσει με icon blocks της εφαρμοφής Lego WeDo και επιπλεόν από κινητήρα. Στο ρομποτ-λουλούδι έχουμε στερεώσει επιπλέον έναν αισθητήρα χρώματος. 

Ο κινητήρας του κάθε ρομπότ, αρχίζει να περιστρέφεται με την αντίστοιχη ταχύτητα, φορά περιστροφής και χρόνο κίνησης που έχουμε προγραμματίσει για το καθένα ξεχωριστά. 

Για το ρομπότ-λουλούδι ο κινητήρας ξεκινάει να περιστρέφεται, μαζί με τη χαρούμενη μέλισσα πάνω από τη Λίλη, μόνο όταν ο αισθητήρας μας <δει> ένα συγκεκριμένο χρώμα, ανάλογα με αυτό που έχουμε επιλέξει να προγραμματίσουμε στα icon blocks. 

Στο ρομπότ-καμηλοπάρδαλη η σύνδεση των δύο τροχαλιών με λαστιχάκι είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά της κίνησης από τον κινητήρα στον λαιμό της καμηλοπάρδαλης και γι’ αυτό μπορούμε να δούμε την κίνηση που κάνει ο λαιμός της καθώς τρέφεται με το φύλλωμα. Τέλος όσον αφορά τον Μπέντζι το κουνελάκι-ρομπότ μας η μικρή σφήνα που τοποθετήσαμε στον κινητήρα είναι υπεύθυνη για την μεταφορά της κίνησης αφού χωρίς αυτή όλη η κατασκευή θα παρέμενε εντελώς ακίνητη! Το κίτρινο λαστιχάκι επίσης συμβάλει στο να χοροπηδήσει ο Μπέντζι μεταφέροντας την κίνηση από τα μπροστινά στα πίσω πόδια του!  

Εργαστήρια ρομποτικής

οι εγγραφές ξεκίνησαν

Εξ'
αποστάσεως