Οι εγγραφές στο Robotakia Summer Camp 2024 συνεχίζονται!

Για αυτό το καλοκαίρι, ετοιμάσαμε για τους μαθητές μας, με πολλή αγάπη και κέφι, ένα μοναδικό Summer Camp!
Μάθε περισσότερα

Οι μαθητές από τα “Εισαγωγικά εργαστήρια κατασκευών και προγραμματισμού για παιδιά από 4 έως 6 ετών” πήραν μέρος στο φεστιβάλ Robotakia 2024 και έφτιαξαν μια μακέτα που αναπαριστά ένα μουσείο. Οι αίθουσες αυτού του μουσείου φιλοξενούν εκθέματα αρχαίας τέχνης, τεχνολογίας και μεταφορικών μέσων και ταξιδεύουν τους επισκέπτες μέσα στον χρόνο! 

Εκπαιδευτικά οφέλη:  

Ένα μουσείο αποτελεί φορέα παιδείας και γνώσης. Ένα μουσείο, όμως, που φτιάχνεται από τη συνεργασία των ίδιων των παιδιών, αποτελεί ανεκτίμητη αξία για την πολιτεία και τον κόσμο. Οι μικροί μαθητές μας θέλησαν να προβάλουν τις ρομποτικές κατασκευές τους και τα όσα έμαθαν στο steam μέσα από έναν χώρο μουσείου. Ανέδειξαν την ιστορική αξία των κατασκευών τους και τις συνέδεσαν με την καθημερινότητα. Μέσα από το στήσιμο της μακέτας τα παιδιά κατάλαβαν με βιωματικό τρόπο την πορεία της ρομποτικής και της μηχανολογίας στα πρώτα μέσα μεταφοράς που κατασκεύασε ο άνθρωπος και του επέτρεψαν να γνωρίσει τον κόσμο γύρω του, καθώς διευκόλυναν τη μετακίνησή του.  

Θέμα μακέτας:  

“Ταξίδια στον Χρόνο: Ένα μουσείο Αρχαίας Τέχνης, Τεχνολογίας και Μεταφορικών Μέσων” 

Στην καρδιά της πόλης, το Μουσείο Αρχαίας Τέχνης, Τεχνολογίας και Μεταφορικών Μέσων δείχνει την εξέλιξη της τεχνολογίας μέσα στα χρόνια. Μια ιστορία ξεδιπλώνεται καθώς οι επισκέπτες περιηγούνται στις αίθουσες. 

Στην αρχή, ένα αρχαίο πλοίο με πανιά ξεπετάγεται στον ορίζοντα, συνοδευόμενο από τον ούριο άνεμο! 

Στη συνέχεια, η εποχή των μηχανοκίνητων οχημάτων φέρνει ένα αυτοκίνητο παλαιού τύπου, με τις λαμπερές γραμμές του να αντανακλούν το φως του ηλίου. 

Τέλος, ένα τραίνο διαπερνά το τοπίο, αντικατοπτρίζοντας την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης και τη σύνδεση των ανθρώπων ανά τον κόσμο. 

Καθένα από αυτά τα εκθέματα αποτελεί ένα μοναδικό κομμάτι της ιστορίας, μια ματιά στην αλλαγή και την πρόοδο. Με κάθε βήμα προς τα εμπρός, το μουσείο υπενθυμίζει στους επισκέπτες την ανανεωμένη προσπάθεια της ανθρωπότητας για βελτίωση και κίνητρο για το μέλλον. 

Τεχνικές προδιαγραφές:  

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΕΚΤΟΞΕΥΤΗΣ: Η κατασκευή αυτή έχει κατασκευαστεί με lego duplo και αποτελείται από 2 μέρη, ένα αυτοκίνητο και ένα μέρος που σπρώχνει το αυτοκίνητο, τον εκτοξευτή. Αρχικά, η κατασκευή του αυτοκινήτου είναι απλή. Αποτελείται από μια μεγάλη δοκό μέσα από την οποία περνούν 2 άξονες που στηρίζουν τους 4 τροχούς. Με κομμάτια lego έχει αποδοθεί στο μέρος του οχήματος και η αεροτομή του αυτοκινήτου. Ο μηχανισμός του εκτοξευτή αποτελείται από δύο έμβολα, κατασκευασμένα με άξονες και τροχαλίες. Υπάρχει ένα μικρό και ένα μεγάλο έμβολο. Τα παιδιά τοποθετούν μπροστά τους το αυτοκίνητο και δοκιμάζουν να δουν με ποιο από τα δύο έμβολα θα πάει πιο μακριά το αυτοκίνητο.  

ΚΑΡΑΒΙ: Η κατασκευή του καραβιού έχει γίνει με κομμάτια lego duplo. Στη μέση του καραβιού υπάρχει το κατάρτι με το πανί. Για τη δημιουργία του έχουν ενωθεί δύο άξονες (ένας μικρός και ένας μεγάλος) στην απόληξη των οποίων υπάρχουν γρανάζια. Αυτά έχουν ενωθεί με ένα τρίτο γρανάζι, το worm gear. Ανάμεσά τους έχει περαστεί ένα μεγάλο πανί, το οποίο υποβαστάζουν τροχαλίες. Στο πίσω μέρος του καραβιού τοποθετήθηκε το gear box και ένα wheel gear μέσα από το οποίο περνά ένας άξονας. Πάνω σε αυτόν έχει τοποθετηθεί μια προπέλα, όπου περιστρέφεται χειροκίνητα με έναν μοχλό. Αυτό αποτελεί και τον χειροκίνητο μηχανισμό της κατασκευής.  

TRAIN: Το τραινάκι είναι μια ρομποτική κατασκευή που έχει δημιουργηθεί με κομμάτια της lego, duplo και WeDo 2.0. Το τραινάκι αποτελείται από δύο βαγόνια. Το ένα βαγόνι φέρει πάνω του την κινητή μονάδα ελέγχου (εγκέφαλος) και το φουγάρο του και το δεύτερο βαγόνι έχει τον κινητήρα. Ο μηχανισμός του τραίνου είναι ο εξής: κινούμενος ο κινητήρας περιστρέφει ένα αξονάκι με μια μικρή τροχαλία. Από εκεί είναι περασμένος ένας ιμάντας που ενώνει μια δεύτερη τροχαλία, η οποία είναι περασμένη στον άξονα της ρόδας. Έτσι δίνεται κίνηση στην κατασκευή. Τα δύο βαγόνια είναι ενωμένα μεταξύ τους με σύνδεσμο. 

Εργαστήρια ρομποτικής

οι εγγραφές ξεκίνησαν

Εξ'
αποστάσεως