Οι εγγραφές στο Robotakia Summer Camp 2024 συνεχίζονται!

Για αυτό το καλοκαίρι, ετοιμάσαμε για τους μαθητές μας, με πολλή αγάπη και κέφι, ένα μοναδικό Summer Camp!
Μάθε περισσότερα

Οι μαθητές του τμήματος Ρομποτική με Lego Spike Essential – Advanced challenges δημιούργησαν ένα project  με αφορμή τις φυσικές καταστροφές και συγκεκριμένα την πυρκαγιά. Στο project οι μαθητές χρησιμοποίησαν τον εξοπλισμό της Lego, Spike Essential, καθώς και Lego τουβλάκια για ελεύθερη διακόσμηση. Ο προγραμματισμός πραγματοποιήθηκε στην εφαρμογή του Lego Spike Essential και οι κατασκευές που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ένα πυροσβεστικό όχημα, ένας παπαγάλος και μια στυμφαλίδα όρνιθα. Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με τις επιστημονικές έννοιες της αντίστασης, της ώθησης κτλ. 

STEM και περιβαλλοντική συνείδηση 

Το project μας αναδύθηκε μέσω συζήτησης,  σχετική με τις τραγικές φυσικές καταστροφές που έχουν προκληθεί στα δάση της Ελλάδας. Ειδικά τα τελευταία χρόνια μεγάλες εκτάσεις έχουν καταστραφεί, λόγω ανεξέλεγκτων, πυρκαγιών προκαλώντας μεγάλο προβληματισμό για το μέλλον του οικοσυστήματος στη χώρα μας αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.  Στόχος είναι τα παιδιά να μάθουν τρόπους αποφυγής πρόκλησης μιας πυρκαγιάς και να αναπτύξουν περιβαλλοντική συνείδηση. 

Σενάριο 

“Σε ένα τροπικό δάσος ζούσαν πολλά είδη εντυπωσιακών πτηνών, μέσα σε αυτά χρωματιστοί παπαγάλοι και στυμφαλίδες όρνιθες. Τα ζώα ζούσαν αρμονικά  μέχρι την μέρα όπου μια παρέα κυνηγών εμφανίστηκε. Οι κυνηγοί αποφάσισαν να ανάψουν φωτιά και να ψήσουν φαγητό μέσα στα καταπράσινα δέντρα. Κάποια στιγμή πετάχτηκε ένα ξύλο έξω από τη φωτιά και προσγειώθηκε πάνω στο φύλλωμα ενός καταπράσινου δέντρου. Οι άνθρωποι δεν το κατάλαβαν μέχρι που το δέντρο έπιασε φωτιά και πανικόβλητα ζώα και άνθρωποι προσπάθησαν να την σβήσουν. Οι παπαγάλοι και οι στυμφαλίδες πέταξαν όσο πιο γρήγορα μπορούσαν προς την πόλη για να ειδοποιήσουν την πυροσβεστική, η οποία ευτυχώς έφτασε άμεσα και κατάφερε να σβήσει την πυρκαγιά. Στην πορεία οι άνθρωποι έφυγαν από το δάσος και επέστρεψαν στην πόλη ενώ τα ζώα συνέχισαν να ζουν αρμονικά μέσα στο δάσος.” 

Λειτουργικές προδιαγραφές 

Η μακέτα διακοσμήθηκε αποκλειστικά από τους μαθητές, οι οποίοι δημιούργησαν ένα δάσος με πολλά δέντρα και τοποθέτησαν πάνω στην μακέτα τις κατασκευές τους. Το πυροσβεστικό όχημα διαθέτει αισθητήρα αναγνώρισης χρώματος και όταν “βλέπει” χρώμα κόκκινο κατευθύνεται προς την φωτιά. Η  στυμφαλίδα όρνιθα κινεί τα φτερά της πάνω-κάτω δείχνοντας μας ότι πετάει ενώ ο παπαγάλος κινείται  μπρος-πίσω.   

Τεχνικές προδιαγραφές 

Οι κατασκευές του project είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας. Ο παπαγάλος με συμπλέξεις γραναζιών τα οποία  κινούν ένα κομμάτι της κατασκευής και αυτό με την σειρά του έρχεται σε επαφή με την κούνια του παπαγάλου δίνοντας της ώθηση. Ακολουθεί η στυφαλίδα όρνιθα η οποία κινείται με την ώθηση του κινητήρα, τροχαλιών οι οποίες ενώνονται με λαστιχάκι. Τελευταία και πιο δύσκολη κατασκευαστικά είναι το πυροσβεστικό όχημα το οποίο διαθέτει και αισθητήρα χρώματος έχοντας προγραμματιστεί έτσι ώστε να αναγνωρίζει το κόκκινο χρώμα (φωτιά) και να κινείται προς τα μπροστά. 

Εργαστήρια ρομποτικής

οι εγγραφές ξεκίνησαν

Εξ'
αποστάσεως