Οι εγγραφές στο Robotakia Summer Camp 2024 συνεχίζονται!

Για αυτό το καλοκαίρι, ετοιμάσαμε για τους μαθητές μας, με πολλή αγάπη και κέφι, ένα μοναδικό Summer Camp!
Μάθε περισσότερα

Οι μαθητές του τμήματος Εισαγωγικά Εργαστήρια κατασκευών και προγραμματισμού απλών μηχανών δημιούργησαν ένα project με θέμα την ισότητα. Τα παιδιά παρουσίασαν το project τους στο Robotakia Festival 2023!

Χρησιμοποιώντας τη σειρά duplo της lego σε συνδυασμό με τη σειρά WeDo 2.0 και τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό της, κατασκεύασαν μια κούνια, μια τραμπάλα και ένα γύρω –  γύρω όλοι, προκειμένου να δημιουργήσουν μια παιδική χαρά για όλους. Παράλληλα, ήρθαν σε πρώτη επαφή με έννοιες των θετικών επιστημών, όπως η περιστροφή και οι αντίρροπες δυνάμεις. Ο προγραμματισμός έγινε με icon blocks στο WeDo app.

Ανάγκη project

Η διαφορετικότητα είναι κάτι που χαρακτηρίζει τις ανθρώπινες κοινωνίες. Όλοι οι άνθρωποι έχουν τις ίδιες ανάγκες για τροφή, προστασία, επικοινωνία κ.ά., όμως, διαφέρουν τόσο σε εξωτερικά όσο και σε εσωτερικά χαρακτηριστικά, και αυτό τους κάνει ξεχωριστούς και μοναδικούς. Παρατηρώντας τον κόσμο γύρω μας, συνειδητοποιούμε πως δεν είναι όλα προσβάσιμα για όλους. Υπάρχουν συνάνθρωποι που έχουν κινητικές, οπτικές ή ακουστικές δυσκολίες. Πολλές φορές οι αστικές εγκαταστάσεις και οι πολεοδομικοί σχεδιασμοί δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ατόμων αυτών, καθώς, δεν υπάρχει είτε ο απαιτούμενος χρόνος για μια σωστή σχεδίαση είτε ο απαιτούμενος προϋπολογισμός ή χώρος για την πραγμάτωση ενός τέτοιου έργου. Ωστόσο, οι πολίτες με ατομική τους ευθύνη και δράση, είναι εφικτό να καλύψουν μέρος της ανάγκης αυτής που υπάρχει στην κοινωνία.

Ιδέα που το λύνει

Ένας χώρος που επισκέπτονται όλοι, προκειμένου να διασκεδάσουν και να κοινωνικοποιηθούν είναι η παιδική χαρά. Έτσι, οι μαθητές μας αποφάσισαν να μετατρέψουν μια παιδική χαρά σε τρόπο διασκέδασης και χαράς για όλους! Οι κούνιες, οι τραμπάλες και το γύρω – γύρω όλοι είναι τα πιο συχνά και πιο διασκεδαστικά παιχνίδια που συναντά κανείς σε μια παιδική χαρά. Άτομα, όμως, με κινητικά προβλήματα δεν μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση σε αυτά. Έτσι, χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο μηχανικό εξοπλισμό, δημιουργήθηκε ένας διασκεδαστικός παιδότοπος, εύκολα προσβάσιμος για όλους και έτοιμος να μοιράσει πηγαία χαρά σε μικρούς και μεγάλους.

Λειτουργία

Η μακέτα παρουσιάζει ένα πάρκο διασκέδασης, σχεδιασμένο να φιλοξενήσει και άτομα με κινητικά προβλήματα, αποτελούμενο από τρία βασικά παιχνίδια. Οι μαθητές ελεύθερα προσέθεσαν και δικές τους, ελεύθερες, κατασκευές χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους αλλά και τις μέχρι τώρα εμπειρίες τους.

Η κούνια, σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί να στηριχθεί πάνω της αναπηρικό αμαξίδιο και να κάνει τη γνωστή εμπρόσθια και οπίσθια κίνηση. Η τραμπάλα έχοντας απλό μηχανισμό, αρχίζει την κάθετη κίνησή της (κάθετος άξονας, y), εφόσον ασκηθεί πάνω της αντίρροπη δύναμη. Η μια της πλευρά σχεδιάστηκε, ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει αναπηρικό αμαξίδιο. Τέλος, το γύρω – γύρω όλοι έχοντας έναν λίγο πιο σύνθετο μηχανισμό μπορεί να εκτελέσει περιστροφικές κινήσεις και έχει προβλεφθεί να διαθέτει θέση αναπήρων.

Τεχνικές λεπτομέρειες

Το πάρκο διασκέδασης διαθέτει τρεις κατασκευές διαβαθμισμένης δυσκολίας. 

Ξεκινώντας με την κούνια, τα παιδιά κατασκευάζουν ένα εντυπωσιακό έργο, και με απλά υλικά, μαθαίνουν για το πώς ένα αντικείμενο μπορεί να γίνει σταθερό και να λειτουργήσει με ασφάλεια. Ενώνουν δοκούς διαφορετικών μεγεθών μεταξύ τους, για να μελετήσουν τα στηρίγματα της κούνιας και χρησιμοποιούν άξονες και τροχαλίες για να στηρίξουν το κάθισμα. Μέσα από δοκιμές μαθαίνουν για την ισορροπία και τη σταθερότητα.

Η τραμπάλα έχοντας, επίσης, απλό μηχανισμό και σχεδιασμό διδάσκει στα παιδιά με ευχάριστο τρόπο την έννοια της δύναμης και της αντίρροπης δύναμης, που χρειάζεται, για να παίξει κανείς με αυτή. Περνώντας έναν άξονα μέσα από μια δοκό στερεώνεται εκατέρωθεν σε δύο βάσεις και με έναν μοχλό δίνεται χειροκίνητα κίνηση στον άξονα. 

Το γύρω – γύρω όλοι είναι μια κατασκευή με duplo τουβλάκια σε συνδυασμό με κινητήρα, άξονα, γρανάζια και μια κεντρική μονάδα ελέγχου. Στον άξονα που βρίσκεται στον κινητήρα, υπάρχει μια τροχαλία, η οποία ενώνεται με έναν ιμάντα με άλλη τροχαλία. Ο άξονας που είναι περασμένος στη δεύτερη τροχαλία, κινεί ένα μεγάλο γρανάζι, το οποίο με τη σειρά του κινεί ένα δεύτερο γρανάζι κορώνα. Εκεί βρίσκεται στερεωμένος ένας άξονας και κινεί τη δοκό που αποτελεί το περιστρεφόμενο μέρος του γύρω – γύρω όλοι. Τα παιδιά προγραμματίζουν την κατασκευή με icon blocks στο WeDo 2.0 app.

Εργαστήρια ρομποτικής

οι εγγραφές ξεκίνησαν

Εξ'
αποστάσεως