Οι εγγραφές στο Robotakia Summer Camp 2024 συνεχίζονται!

Για αυτό το καλοκαίρι, ετοιμάσαμε για τους μαθητές μας, με πολλή αγάπη και κέφι, ένα μοναδικό Summer Camp!
Μάθε περισσότερα

Οι μαθητές του τμήματος Ρομποτική με Lego Spike Essential και Scratch για παιδιά Γ΄ και Δ΄ δημοτικού  έφτιαξαν ένα project με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες. 

Εκπαιδευτικά οφέλη 

Μέσα από τις κατασκευές, τα παιδιά γνωρίζουν θεμελιώδεις αρχές μηχανικής και προγραμματισμού! Με τη σύνδεση του hub με τους κινητήρες αλλά και αισθητήρες, παρατηρούν την κίνηση της κάθε κατασκευής και μαθαίνουν να εξηγούν. Παράλληλα, μέσω του κώδικα, ενισχύουν τη μαθηματική τους σκέψη, καθώς χρειάζεται να χρησιμοποιούν αριθμούς για τις περιστροφές, το χρόνο και έννοιες όπως οι μεταβλητές. 

Το project μας αποτελεί αναπαράσταση των Ολυμπιακών αγώνων. 

Μια μέρα σε ένα βασίλειο μακριά, πραγματοποιήθηκαν οι ολυμπιακοί αγώνες. Ο ποδηλάτης, ο αθλητής που έκανε μονόζυγο, ο σκιέρ και ο αρσιβαρίστας παρακολουθούνταν από χιλιάδες θεατές που παρακολουθούσαν με ενθουσιασμό κάθε αγώνα. Οι αθλητές προπονούνταν χρόνια και ήταν σίγουροι για την επιτυχία τους. Κάνανε πλάκα μεταξύ τους για το ποιος θα πάρει το χρυσό μετάλλιο. Όμως, μια μπαλαρίνα που είχε μεγάλη αγάπη για τον χορό ήθελε να συμμετάσχει κι αυτή στους αγώνες. Παρότι όλοι αμφισβήτησαν την ικανότητά της, εκείνη δεν το έβαλε κάτω. Με πολλή αγωνία και αποφασιστικότητα, προπονήθηκε σκληρά και ετοιμάστηκε για τον μεγάλο αγώνα. Οι υπόλοιποι αθλητές δεν την υπολόγιζαν ως σοβαρό αντίπαλο, αντίθετα ήταν σίγουροι για την αποτυχία της και ότι ο κόσμος θα την κοροϊδεύει μετά την παράστασή της. Και ήρθε η μέρα των αγώνων. Αν και ήταν η νεότερη και πιο ανεμπόδιστη αθλήτρια, εκείνη αποφάσισε να δώσει τον καλύτερο της εαυτό. Και καθώς η μπαλαρίνα χόρευε με χάρη και δύναμη, οι θεατές είδαν την ομορφιά και τη μοναδικότητά της. Και τελικά, όταν ανακοινώθηκε ο νικητής, η μπαλαρίνα ήταν εκείνη που τερμάτισε πρώτη! Με χαμόγελο στο πρόσωπό της, έκανε μια μικρή υπόκλιση στο κοινό και το βασίλειο όλο ξέσπασε σε χειροκροτήματα και επαίνους. Όλοι οι αθλητές έμειναν έκπληκτοι αλλά αφού μαγεύτηκαν και οι ίδιοι με την παρουσία της, της έδωσαν θερμά συγχαρητήρια! Η μπαλαρίνα πήρε την πρώτη θέση και πήρε το χρυσό μετάλλιο και μετά ακολούθησαν στις επόμενες θέσεις οι υπόλοιποι αθλητές! Και έτσι, η μπαλαρίνα απέδειξε ότι με αγάπη, πίστη και προσπάθεια, μπορεί να επιτύχει τα αδιανόητα. Και από εκείνη την ημέρα και πέρα, ο χορός έγινε κι αυτός ένα μεγάλο μέρος των ολυμπιακών αγώνων. 

Τεχνικές και λειτουργίες 

Ποδηλάτης: Ο ρομποτικός ποδηλάτης ξεκινάει μια ευθεία διαδρομή, η οποία καταγράφεται και σε μορφή διαγράμματος με δύο γραμμές: η μπλε γραμμή στο διάγραμμα αντιπροσώπευε την κλίση του ποδηλάτη, μετρημένη από το γυροσκόπιο στο hub, ενώ η κόκκινη γραμμή αντιπροσώπευε την ισχύ του κινητήρα. Χρησιμοποιήθηκαν δύο κινητήρες με προέκταση αξόνων για τη δημιουργία των ποδιών του. Το ρομποτάκι προγραμματίστηκε να κάνει μια ευθεία διαδρομή, ενώ ταυτόχρονα, με την επέκταση εντολών Line Graph, εμφανίζει διάγραμμα της διαδρομής. Η μπλε γραμμή στο διάγραμμα αντιπροσωπεύει την κλίση του ποδηλάτη, μετρημένη από το γυροσκόπιο στο hub, ενώ η κόκκινη γραμμή αντιπροσωπεύει την ισχύ του κινητήρα.  

Σκιέρ: Ο ρομποτικός σκιέρ κινείται με την περιστροφή των χεριών του και την επαφή με την επιφάνεια του θρανίου, προσομοιώνοντας την κίνηση με τα ‘μπατόν’ και σταματούσε όταν έβλεπε κάποιο εμπόδιο. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης δύο κινητήρες. Με την περιστροφή των κινητήρων και την επαφή με την επιφάνεια του θρανίου, σε συνδυασμό με τα ‘μπατόν’, ο σκιέρ προχωράει. Επιπλέον, χρησιμοποιήθηκε ο αισθητήρας απόστασης για να τερματίζει το πρόγραμμα  όταν εντοπίζει κάποιο εμπόδιο. 

Αρσιβαρίστας: ο ρομποτικός αρσιβαρίστας σηκώνει τα χέρια του σε δύο σημεία: πρώτα στο ύψος της μέσης και μετά πάνω από το κεφάλι του, αναπαριστώντας την άρση βαρών.  χρησιμοποιήθηκαν δύο κινητήρες και άξονες, οι οποίοι, με σωστή σύνδεση, προγραμματίστηκαν να κινούνται ταυτόχρονα μέσω μηνύματος, σηκώνοντας τα βάρη σε δύο διαφορετικά σημεία: στις 90 μοίρες και στις 160 μοίρες, ανάλογα με το μήνυμα και τα κατεβάζουν αντίστοιχα. 

Εργαστήρια ρομποτικής

οι εγγραφές ξεκίνησαν

Εξ'
αποστάσεως