Δωρεάν εργαστήρια γνωριμίας με την Ρομποτική!

Επιλέξτε παρακάτω το εργαστήριο γνωριμίας με βάση την ηλικία του παιδιού σας. «Η...
Μάθε περισσότερα

Το έργο βραβεύθηκε στον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση, λαμβάνοντας τον τιμητικό τίτλο της διάκρισης, που είναι και ο ανώτατος τίτλος που δίνει ο συγκεκριμένος διαγωνισμός!

Ορισμός Προβλήματος και ιδέα επίλυσης

Το ποσοστό των σκουπιδιών που παράγονται κάθε χρόνο ολοένα και αυξάνεται. Και παρόλα αυτά  δεν υπάρχουν ακόμη σε όλες τις γειτονιές μπλε κάδοι, πόσο μάλλον κάδοι για καθένα ξεχωριστό ανακυκλώσιμο υλικό. Μάλιστα, ακόμη και στα σημεία όπου υπάρχουν κάδοι ανακύκλωσης, πολλές φορές πετούν σκουπίδια ή ανακυκλώσιμα υλικά που δεν αντιστοιχούν στον σωστό κάδο.

Η αλλαγή μπορεί να ξεκινήσει από το σχολείο μας και να γίνουμε το παράδειγμα για τους μεγαλύτερους!  Για αυτό θα δημιουργήσουμε ένα project με θέμα την ανακύκλωση, για να γνωρίσουμε το πρόβλημα που υπάρχει και να προτείνουμε λύσεις! Το project στοχεύει να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές στην ανακύκλωση.

Σε αυτό το έργο τα παιδιά της ομάδας “mission robotakia” θα δημιουργήσουν  μια μακέτα, όπου θα υπάρχει ένα σχολείο, το νηπιαγωγείο με τους κάδους ανακύκλωσης στην αυλή του και κάπου πιο μακριά θα βρίσκεται η χωματερή.  Η έμπνευσή μας πηγάζει από ένα παραμύθι σχετικό με την ανακύκλωση, το οποίο ονομάζεται: «Οι περιπέτειες της κας Χάρτινης». Μέσα από ένα επιδαπέδιο παιχνίδι οι μαθητές θα οδηγήσουν τη bee bot, την έξυπνή μας βοηθό στη χωματερή, όπου θα βρίσκονται οι ήρωες του παραμυθιού παγιδευμένοι. Σκοπός είναι οι μαθητές να προγραμματίσουν σωστά την bee bot, ώστε να σώσει τους ήρωες της ιστορίας, αλλά και τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά, οδηγώντας τα στον αντίστοιχο κάδο κάθε φορά. Με τη βοήθεια του Makey Makey, οι μαθητές θα ελέγχουν εάν ο κάδος που βρίσκεται μπροστά τους είναι ο κατάλληλος για να αφήσουν τον εκάστοτε ήρωα του παραμυθιού.

Για την ολοκλήρωση του project τα παιδιά:

  • Εργάστηκαν ομαδικά για τη δημιουργία της μακέτας, κυρίως με ανακυκλώσιμα υλικά.
  • Εξασκήθηκαν στον προγραμματισμό της κίνησης της bee bot, μέσα από μικρές αποστολές και παιχνίδια.
  • Ηχογράφησαν στην εφαρμογή Scratch 3.0, πληροφορίες για κάθε κάδο ανακύκλωσης.  Στη συνέχεια, δημιούργησαν ένα κύκλωμα με Makey Makey και πλαστελίνη, ώστε να ελέγχουν τι ανακυκλώσιμα υλικά δέχεται κάθε κάδος.
  • Έπαιξαν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, όπου προγραμμάτισαν την bee bot να ακολουθήσει την κατάλληλη διαδρομή για τη διάσωση των ανακυκλώσιμων υλικών από τη χωματερή.

Υλικά που αξιοποιήθηκαν:

  • H bee bot
  • Η εφαρμογή Scratch 3.0
  • Το Makey Makey Standard Kit
  • Ανακυκλώσιμα υλικά
  • Γραφική ύλη

Για να μεταβείτε στο αποθετήριο πατήστε εδώ!

Το βίντεο της ομάδας μας:

Εργαστήρια ρομποτικής

οι εγγραφές ξεκίνησαν

Εξ'
αποστάσεως