Οι εγγραφές στο Robotakia Summer Camp 2024 συνεχίζονται!

Για αυτό το καλοκαίρι, ετοιμάσαμε για τους μαθητές μας, με πολλή αγάπη και κέφι, ένα μοναδικό Summer Camp!
Μάθε περισσότερα

Οι μαθητές του τμήματος “Προχωρημένα εργαστήρια κατασκευών και προγραμματισμού για παιδιά Νηπιαγωγείου” έφτιαξαν ένα project με θέμα το “Μαγικό βότανο της Ζούγκλας!” 

Εκπαιδευτικά οφέλη 

Τα παιδιά μέσα από τις κατασκευές έρχονται σε επαφή με την τεχνολογία και τα οφέλη της. Μαθαίνουν τις βασικές έννοιες του προγραμματισμού και ότι χρειάζεται μια συνέχεια ο κώδικας για να υλοποιηθεί. Συνάμα μαθαίνουν να συνεργάζονται και να εκφράζουν τις απόψεις τους. Ελέγχουν αν είναι σωστή η σύμπλεξη των γραναζιών ή αν είναι σωστό το αποτέλεσμα του κώδικα και δοκιμάζουν λύσεις.  

Το project μας αποτελεί αναπαράσταση ενός παραμυθιού. 

Σε ένα καταπράσινο λιβάδι  ζούσε μια γενναία μικρή ακρίδα. Μια μέρα, ενώ εξερευνούσε το λιβάδι, η ακρίδα έπεσε πάνω σε ένα  λιοντάρι. Αλλά το λιοντάρι φαινόταν λυπημένο. Η ακρίδα πλησίασε το λιοντάρι και το ρώτησε γιατί φαινόταν τόσο λυπημένο. Το λιοντάρι αναστέναξε βαριά και απάντησε: «Είμαι ο βασιλιάς της ζούγκλας, αλλά η φωνή μου έχει γίνει αδύναμη και φοβάμαι ότι χάνω τη δύναμή μου». 

Η ακρίδα, αποφασισμένη να βοηθήσει, πρότεινε να ψάξει το λιβάδι για ο,τιδήποτε μπορεί να βοηθήσει για να επανέλθει η φωνή του. Καθώς ταξίδευε, συνάντησε ένα σοφό φίδι και του εξήγησε τι έψαχνε ελπίζοντας ότι θα μπορούσε να έχει μια λύση. Το φίδι ήξερε τη λύση στο πρόβλημα. “Στην καρδιά του δάσους βρίσκεται ένα μαγικό βότανο, τα φύλλα του οποίου μπορούν να ξαναφέρουν τη φωνή.” Πράγματι η ακρίδα με τη βοήθεια του φιδιού βρήκε το βότανο και το πήγε αμέσως στο λιοντάρι. Το λιοντάρι κατανάλωσε το βότανο γρήγορα και με μια βαθιά ανάσα, άφησε ένα ισχυρό βρυχηθμό που αντηχούσε σε όλο το λιβάδι, κουνώντας τα φύλλα των δέντρων και γεμίζοντας τον αέρα με δύναμη. Ευχαρίστησε τους φίλους του για τη βοήθεια! 

Τεχνικές προδιαγραφές και λειτουργία 

Ακρίδα : Χρησιμοποιούμε Wedo 2.0 με gear box. Περνάμε έναν άξονα στη μέση του γραναζιού warm wheel, ο οποίος συνδέεται με τον κινητήρα και δίνει κίνηση σε όλη την κατασκευή. Παράλληλα, στο wheel gear περνάμε έναν άλλο μικρό άξονα και με δύο γωνιακούς συνδέσμους ενώνουμε άλλους δύο άξονες, δεξιά και αριστερά, ώστε να σχηματιστούν τα μακριά πόδια της ακρίδας. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουμε την ακρίδα να περιστρέφεται και να κάνει το χαρακτηριστικό της άλμα.  

Lion: Χρησιμοποιούμε Lego Wedo 2.0 kit. Σε δύο παράλληλες δοκούς στερεώνουμε τον εγκέφαλο και περνούμε δύο άξονες, στο μπροστινό και  οπίσθιο μέρος. Εκεί στερεώνουμε 4 τροχούς, για να μπορεί η κατασκευή να κινείται. Σκοπός μας είναι το λιοντάρι να τρέχει γρήγορα, όταν βλέπει εμπόδιο  μπροστά του και όταν του φωνάξουμε “stop” να σταματάει. Για να το πετύχουμε αυτό, τοποθετήσαμε στο κεφάλι του λιονταριού έναν αισθητήρα απόστασης και στον πίσω άξονα βάλαμε ένα μικρό γρανάζι. Ο κινητήρας τοποθετήθηκε στο πίσω μέρος του ρομπότ οριζόντια και στον άξονα του βάλαμε ένα μεγάλο wheel gear. Έτσι, κάναμε gear up σύνδεση γραναζιών και το ρομπότ πηγαίνει πολύ γρήγορα.  

Snake: Χρησιμοποιούμε Lego Wedo 2.0 με gear box. Δίνουμε κίνηση στον μηχανισμό, καθώς περιστρέφει ο κινητήρας ένα αξονάκι που περνάει μέσα από το warm wheel. Αυτό με τη σειρά του, περιστρέφει το wheel gear. Σε αυτό το γρανάζι έχουμε συνδέσει έναν μεγάλο άξονα οριζόντια ο οποίος ελέγχει την κίνηση του λαιμού του φιδιού. Καθώς, λοιπόν, περιστρέφονται αργά και σταθερά τα γρανάζια στο gear box, το φίδι κουνάει τον λαιμό του μπροστά και πίσω. Στο πάνω μέρος της κατασκευής, στο κεφάλι του φιδιού, προσθέτω έναν αισθητήρα απόστασης. Με τον τρόπο αυτό, το φίδι βλέπει το χέρι μου και περιστρέφεται μπροστά και πίσω. 

Εργαστήρια ρομποτικής

οι εγγραφές ξεκίνησαν

Εξ'
αποστάσεως