Οι εγγραφές στο Robotakia Summer Camp 2024 συνεχίζονται!

Για αυτό το καλοκαίρι, ετοιμάσαμε για τους μαθητές μας, με πολλή αγάπη και κέφι, ένα μοναδικό Summer Camp!
Μάθε περισσότερα

Οι μαθητές του κύκλου Εργαστήρια κατασκευών και προγραμματισμού δημιούργησαν ένα project με θέμα τον αλτρουισμό και την προσφορά, το οποίο παρουσίασαν στο Robotakia Festival 2023 !

Χρησιμοποιώντας τη σειρά Duplo της Lego σε συνδυασμό με τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό του πακέτου WeDo 2.0 έφτιαξαν τρεις κατασκευές με απλό μηχανισμό και τις προγραμμάτισαν με icon blocks στο WeDo 2.0 app. Μέσω της υλοποίησης ενός ευχάριστου και δημιουργικού STEM Project, οι μαθητές έρχονται σε επαφή με μηχανικά εξαρτήματα και εισάγονται στον προγραμματισμό μαθαίνοντας για την περιστροφή και την επανάληψη.

Μαθαίνουμε για τις αξίες κατασκευάζοντας παιχνίδια

Η αποξένωση και η έλλειψη ενδιαφέροντος για τον συνάνθρωπο είναι χαρακτηριστικά στοιχεία της σημερινής εποχής. Η προσκόλληση στο ίδιον συμφέρον αντί του συλλογικού αποτελεί ένα πρόβλημα της ανθρωπότητας. Η αγάπη για τον συνάνθρωπο, η αλληλεγγύη και η ανιδιοτέλεια είναι αξίες που καλλιεργούνται στη μικρή κοινωνία της οικογένειας και κατ’ επέκταση στην πρώτη μεγάλη κοινωνία που εισάγονται τα παιδιά, το σχολείο. Στόχος, λοιπόν, της μακέτας αυτής είναι οι μαθητές να διδαχθούν τις αξίες αυτές και παράλληλα να ψυχαγωγηθούν δημιουργικά μαθαίνοντας έννοιες της μηχανολογίας και να τις δοκιμάσουν στην πράξη.

Προσφέρουμε παιχνίδια και χαρά σε όλου του κόσμου τα παιδιά

Το παιχνίδι είναι αποδεδειγμένα ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος, να μάθει ένα παιδί και παράλληλα να ψυχαγωγηθεί. Οι νέες τεχνολογίες και οι αυτοματισμοί ενσωματώνονται πλέον και στα παιχνίδια προσφέροντας μια όμορφη εμπειρία στα παιδιά και ανταποκρίνονται επιτυχώς στις ανάγκες τους. Για τον λόγο αυτό, οι μαθητές κλήθηκαν να σκεφτούν τις ανάγκες των παιδιών των αναπτυσσόμενων χωρών και συνειδητοποιήσαν ότι πρέπει να μοιραζόμαστε όσα έχουμε και να προσφέρουμε αφιλοκερδώς ό,τι δε χρειαζόμαστε. Έτσι, δημιούργησαν ένα μεγάλο δώρο, ένα κουτί προσφοράς παιχνιδιών που έφτιαξαν τα ίδια, για να διασκεδάσουν τα παιδιά όλου του κόσμου.  Πιο συγκεκριμένα, ένωσαν κομμάτια lego και τα εμπλούτισαν με μηχανικά μέρη και μια κεντρική μονάδα ελέγχου και κατασκεύασαν ένα ανεμιστηράκι, μια ηλεκτρονική σβούρα και ένα μουσικό όργανο (drum).

Λειτουργικές λεπτομέρειες

O μεγάλος Κινέζος φιλόσοφος Λάο – Τσε είπε, «η ευγένεια στον λόγο δημιουργεί εμπιστοσύνη, η ευγένεια στη σκέψη δημιουργεί στοχασμό κι η ευγένεια στην προσφορά δημιουργεί αγάπη».

Η μακέτα, λοιπόν, αποτελεί ένα κουτί προσφοράς παιχνιδιών σε όλα τα παιδιά του κόσμου και έχει στόχο να γίνει παράδειγμα προς μίμηση για όλους. Το πρώτο εκπαιδευτικό παιχνίδι είναι ένα ανεμιστηράκι, στο οποίο έχει προστεθεί ηλεκτρονικός μηχανισμός με σκοπό να προγραμματίζεται να γυρίζει ο έλικάς του με την ταχύτητα που επιθυμούμε κάθε φορά και ορίζοντας τη διάρκεια λειτουργίας του. Υπάρχει η δυνατότητα, η περιστροφή του έλικα να γίνει και δεξιόστροφα και αριστερόστροφα. Το επόμενο παιχνίδι που δημιουργήθηκε είναι μια ηλεκτρονική σβούρα. Το κλασσικό αυτό παιχνίδι που έχει μεγαλώσει πολλές γενιές, αναβαθμίζεται και εξοπλίζεται με κινητήρα και εγκέφαλο, ώστε τα παιδιά να μπορέσουν να παρατείνουν τη διάρκεια περιστροφής της σβούρας, χωρίς κόπο. Τέλος, το drum είναι ένα αγαπημένο μουσικό όργανο και ανήκει στην κατηγορία των κρουστών, καθώς το τύμπανο παράγει ήχο μέσω της κρούσης. Προγραμματίζεται να λειτουργεί αυτόματα, προσφέροντας έντονες νότες διασκέδασης.

Τεχνικές λεπτομέρειες

Και τα τρία (3) παιχνίδια απαρτίζονται από τα κλασσικά τουβλάκια Lego Duplo σε συνδυασμό με κομμάτια, μηχανικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό από τη σειρά της Lego WeDo 2.0.

Το ανεμιστηράκι αποτελείται από μια μεγάλη δοκό στο κέντρο της οποίας έχει τοποθετηθεί η κεντρική μονάδα ελέγχου (εγκέφαλος). Στην πάνω άκρη της δοκού είναι στερεωμένος ο κινητήρας, ο οποίος κινεί έναν μεγάλο, λεπτό άξονα, στην απόληξη του οποίου είναι στερεωμένος ένας έλικας, σχεδιασμένος από τα παιδιά. Μέσα από το app WeDo 2.0, της Lego τα παιδιά προγραμματίζουν το ανεμιστηράκι να κινείται με την ταχύτητα και την κατεύθυνση που επιθυμούν και ορίζουν πόσες επαναλήψεις, θέλουν να γίνουν.

Η ηλεκτρονική σβούρα αποτελείται από δύο μέρη· τον βασικό μηχανισμό που είναι και η λαβή της κατασκευής και ένα αποσπώμενο μέρος που είναι η κυρίως σβούρα. Ο βασικός μηχανισμός είναι μια μεγάλη δοκός που διαθέτει πάνω της τον εγκέφαλο και τον κινητήρα. Ενωμένος στον κινητήρα βρίσκεται ένας άξονας, ο οποίος καθώς περιστρέφεται δίνει κίνηση στα μεγάλα γρανάζια από τα οποία αποτελείται η σβούρα. Ο χειριστής, προγραμματιστικά, αποφασίζει πόσες περιστροφές θέλει να δώσει ο κινητήρας στη σβούρα και αφού αυτές πραγματοποιηθούν, μπορεί να αφήσει τη σβούρα, να αποκολληθεί από τον κυρίως μηχανισμό και να απολαύσει το εντυπωσιακό θέαμα της πολύχρωμης, γρήγορης περιστροφής που πραγματοποιεί η σβούρα.

Το drum είναι μια κατασκευή αποτελούμενη κυρίως από κομμάτια duplo πάνω στα οποία έχει στερεωθεί ο ηλεκτρονικός μηχανισμός, για να δώσει κίνηση στην κατασκευή. Πάνω σε μια μεγάλη βάση έχουν ενωθεί μέσω ενός άξονα δύο μικρές δοκοί. Αυτές συμβολίζουν τις ξύλινες μπακέτες που χρησιμοποιεί ένας drummer, για να χτυπήσει τα τύμπανα ή τα πιατίνια. Κινούνται πάνω κάτω, όταν ο κινητήρας περιστρέφει έναν άλλο άξονα που δίνει κίνηση σε δύο μοχλούς. Οι μοχλοί χτυπούν τις παράλληλες δοκούς, οι οποίες με τη σειρά τους κρούουν ένα τουβλάκι που αποτελεί το τύμπανο. Μέσα από το πρόγραμμα μπορεί κάποιος να επιλέξει, το πόσο γρήγορα θέλει να κινούνται οι μοχλοί. Όσο πιο γρήγορα γίνεται η περιστροφή, τόσο πιο έντονος γίνεται ο ήχος.

Εργαστήρια ρομποτικής

οι εγγραφές ξεκίνησαν

Εξ'
αποστάσεως