Οι εγγραφές στο Robotakia Summer Camp 2024 συνεχίζονται!

Για αυτό το καλοκαίρι, ετοιμάσαμε για τους μαθητές μας, με πολλή αγάπη και κέφι, ένα μοναδικό Summer Camp!
Μάθε περισσότερα

Οι μαθητές του τμήματος προχωρημένα εργαστήρια κατασκευών και προγραμματισμού για παιδιά νηπιαγωγείου δημιούργησαν ένα project με θέμα μία φανταστική επιχείρηση διάσωσης! Τα παιδιά παρουσίασαν το project τους στο φεστιβάλ ROBOTAKIA 2024! 

Οι μαθητές δημιούργησαν μια μακέτα με θέμα μια επιχείρηση διάσωσης στην οποία πρωταγωνιστούσε ένας καινοτόμος και πρωτότυπος εκτοξευτής μπάλας! Για το συγκεκριμένο project, χρησιμοποιήθηκε το εκπαιδευτικό kit Lego WeDo.  

Εκπαιδευτικά οφέλη 

Μέσα από τις κατασκευές, τα παιδιά αναπτύσσουν τη φαντασία τους. Μαθαίνουν να επιλύουν προβλήματα που προκύπτουν και συνάμα αναπτύσσουν τόσο τις μηχανικές όσο και τις οπτικοκινητικές δεξιότητες. Εισάγονται στην έννοια του κώδικα και του προγραμματισμού και αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι ο μηχανισμός των κατασκευών κινείται είτε χειροκίνητα είτε ηλεκτρονικά. 

Ανάγκη για νέες ιδέες σ’ ένα κόσμο που αναπτύσσεται ραγδαία  

Οι νέες τεχνολογίες αποτελούν βασικούς παράγοντες που διαμορφώνουν τον σύγχρονο κόσμο και επηρεάζουν πολλούς τομείς της ζωής μας. Θα ήταν εφικτό οι νέες γενιές να φέρουν ακόμα περισσότερες καινοτόμες ιδέες που θα κάνουν τη ζωή μας ακόμα πιο εύκολη ; 

Η συνεισφορά της ρομποτικής στην καινοτομία

Η ερευνητική σκέψη καλλιεργείται με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο μέσω της ρομποτικής & του STEM. Οι μελλοντικοί ερευνητές θα συμβάλουν μέσω νέων ιδεών και τεχνολογιών στην καλύτερη ποιότητα ζωής που ο κόσμος έχει άμεσα ανάγκη.  

Σενάριο

Μια φορά κι έναν καιρό σε μια μικρή πόλη, ζούσε ένα αγόρι με το όνομα Timmy. Ο Timmy λάτρευε να ασχολείται με τα gadget και τα παιχνίδια, αλλά το αγαπημένο του ήταν ο καινοτόμος εκτοξευτής σφαιρών του. Ξόδεψε αμέτρητες ώρες για να το τελειοποιήσει, φροντίζοντας να μπορεί να εκτοξεύσει μπάλες όλων των μεγεθών και χρωμάτων.  

 
Ένα πρωί, ο Timmy έκανε περίπατο δίπλα από τις γραμμές του τρένου. Εκείνη τη μέρα όμως φυσούσε πάρα πολύ με αποτέλεσμα ένα δέντρο να πέσει στις ράγες του τρένου… 

Σκεπτόμενος γρήγορα, ο Timmy άρπαξε τον εκτοξευτή της μπάλας του. Με μερικές προσαρμογές, εκτόξευσε μια γιγάντια σφαίρα αφρού προς το δέντρο, βγάζοντάς το από τη μέση ώστε το τρένο τελικά να περάσει με ασφάλεια.  

Στο μεταξύ ακριβώς από πάνω στεκόταν στον αέρα ένα αεροπλάνο διάσωσης, το οποίο είχε αντιληφθεί τον κίνδυνο και ήταν έτοιμο για δράση. Χάρη στον καινοτόμο εκτοξευτή μπάλας το αεροπλάνο διάσωσης δεν χρειάστηκε καν να επέμβει αφού μία μπάλα αφρού ειδικά φτιαγμένη για τον εκτοξευτή ήταν ικανή να αποτρέψει το ατύχημα! 

Τεχνικά & λειτουργικά χαρακτηριστικά

Και οι τρεις κατασκευές διαθέτουν εγκέφαλο και κινητήρα. Στο αεροπλάνο διάσωσης καθώς και στον εκτοξευτή μπάλας η μεταφορά της κίνησης επιτυγχάνεται μέσω του άξονα που έχουμε κουμπώσει στον κινητήρα και ο οποίος εφάπτεται με το γκρι γρανάζι το οποίο τελικά μεταφέρει την κίνηση! Στο τρένο αρχικά η κίνηση μεταφέρεται από τον κινητήρα στον μικρό μαύρο άξονα που με τη σειρά του θα στρέψει το γκρι γρανάζι με το οποίο βρίσκεται σε επαφή. Το γρανάζι καθώς εφάπτεται με τον μεγάλο μαύρο άξονα, στα άκρα του οποίου έχουμε στερεώσει τις ρόδες, είναι αυτό που θα κινήσει το μπροστινό βαγόνι. Τα δύο βαγόνια συνδέονται μεταξύ τους καθώς τα έχουμε ενώσει κατασκευαστικά και έτσι τελικά θα κινηθεί όλη η κατασκευή! 

Ο κώδικας που χρησιμοποιήσαμε ήταν απλός κώδικας icon blocks. Μέσω αυτού καθορίσαμε την ταχύτητα, τον χρόνο κίνησης και τον ρυθμό επανάληψης ώστε ο κινητήρας να περιστραφεί με κατάλληλο τρόπο ώστε να δώσει κίνηση στα ρομπότ μας!  

Εργαστήρια ρομποτικής

οι εγγραφές ξεκίνησαν

Εξ'
αποστάσεως