Οι εγγραφές στο Robotakia Summer Camp 2024 συνεχίζονται!

Για αυτό το καλοκαίρι, ετοιμάσαμε για τους μαθητές μας, με πολλή αγάπη και κέφι, ένα μοναδικό Summer Camp!
Μάθε περισσότερα

Οι μαθητές του τμήματος Ρομποτική με Lego Spike Essential και Scratch για παιδιά Γ και Δ Δημοτικού δημιούργησαν ένα project με θέμα την εξερεύνηση ενός χαμένου θησαυρού!

Εκπαιδευτικά οφέλη

Ρομποτική και Τεχνολογία:

  • Κατασκευή και προγραμματισμός ρομποτικών κατασκευών.
  • Κατανόηση λειτουργίας κινητήρων και αισθητήρων.

Γεωφυσική Κατανόηση:

  • Εκμάθηση σεισμικής δραστηριότητας και έντασης σεισμών (κλίμακα Ρίχτερ).

Μετεωρολογία:

  • Κατανόηση της κλίμακας Beaufort και των μετεωρολογικών φαινομένων.

Προσανατολισμός και Πλοήγηση:

  • Προγραμματισμός πυξίδας με το micro:bit και κατανόηση του μαγνητικού πεδίου της Γης.

Συνεργασία και Ομαδική Εργασία:

  • Ενίσχυση συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ των μαθητών.

Επίλυση Προβλημάτων:

  • Ανάπτυξη κριτικής σκέψης και δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων.

Το σενάριο αυτό δίνει στους μαθητές την ευκαιρία να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους σε ρομποτική, γεωφυσική και προγραμματισμό, ενώ τους παρέχει και μια διασκεδαστική εκπαιδευτική εμπειρία. Επιπλέον, ενθαρρύνει τη συνεργασία καθώς και την καλλιέργεια δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων.

Αναπαράσταση μιας Περιπέτειας Αναζήτησης Θησαυρού σε Μυστηριώδες Νησί

Σε αυτήν την περιπέτεια, οι μαθητές είναι μέλη μιας ομάδας εξερευνητών που αναζητούν έναν χαμένο θησαυρό σε ένα μυστηριώδες νησί. Η ομάδα των εξερευνητών θα χρησιμοποιήσει τις τρεις κατασκευές για να ξεπεράσει διάφορες προκλήσεις και να βρεθεί ο θησαυρός.

Αρχικά, οι εξερευνητές θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν τον προσομοιωτή σεισμού για να εντοπίσουν τις περιοχές με τη μεγαλύτερη δραστηριότητα σεισμών στο νησί, προκειμένου να αποφύγουν επικίνδυνες περιοχές και να βρουν ασφαλείς διαδρομές.

Καθώς προχωρούν στην εξερεύνηση, θα χρησιμοποιήσουν την κατασκευή που δείχνει τον αέρα σε κλίμακα Beaufort για να προσδιορίσουν τις περιοχές με ισχυρούς ανέμους, που μπορεί να αντιμετωπίσουν και να χρησιμοποιήσουν αυτούς τους ανέμους ως κατεύθυνση για να προχωρήσουν με ασφάλεια.

Τέλος, καθώς πλησιάζουν στον θησαυρό, θα χρησιμοποιήσουν την πυξίδα με το micro:bit για να οδηγηθούν στη σωστή κατεύθυνση και να βρουν τον θησαυρό.

Τεχνικές Πληροφορίες

Earthquake Simulator

Η κατασκευή αποτελεί προσομοιωτή σεισμού, βάζουμε αντικείμενα πάνω και ανάλογα με το πόση ώρα θα πάρει για να πέσει καταλαβαίνουμε πόσα ρίχτερ αντέχει. Πιο συγκεκριμένα, o κινητήρας που κουνάει την πλατφόρμα ανεβάζει σταδιακά ταχύτητα, η οποία έχει αντιστοιχηθεί με την κλίμακα ρίχτερ – Richter και έτσι τα πόσα ρίχτερ βιώνει η κατασκευή που έχουμε τοποθετήσει πάνω στην πλατφόρμα εμφανίζονται στην οθόνη του hub.

Windspeed

Η κατασκευή αυτή μας δείχνει πόσο άνεμο έχει στην περιοχή που του έχουμε πει, παίρνοντας δεδομένα από το διαδίκτυο. Όσο πιο πολύ αέρα έχει τόσο πιο πολύ θα κουνηθεί ο κινητήρας που κουνάει το ανθρωπάκι. Κάθε τουβλάκι αντιστοιχεί σε ένα εύρος της κλίμακας μποφόρ – Beaufort.

Compass

Χρησιμοποιούμε το microbit ως πυξίδα, προς ποια κατεύθυνση κοιτάει δηλαδή.

Το micro:bit διαθέτει έναν αισθητήρα κατεύθυνσης που ονομάζεται μαγνητόμετρο και μετράει τα μαγνητικά πεδία. Μπορεί να αντιληφθεί το μαγνητικό πεδίο της Γης και έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πυξίδα.

Όταν χρησιμοποιήσουμε για πρώτη φορά την πυξίδα micro:bit πρέπει να τη βαθμονομήσουμε. Εμφανίζεται ένα μικρό παιχνίδι στην οθόνη όπου πρέπει να γείρετε το micro:bit για να ανάψει κάθε LED.

Εργαστήρια ρομποτικής

οι εγγραφές ξεκίνησαν

Εξ'
αποστάσεως