Οι εγγραφές στο Robotakia Summer Camp 2024 συνεχίζονται!

Για αυτό το καλοκαίρι, ετοιμάσαμε για τους μαθητές μας, με πολλή αγάπη και κέφι, ένα μοναδικό Summer Camp!
Μάθε περισσότερα

Οι μαθητές του τμήματος Κύκλος Ρομποτικής Advanced Robotics 3  ανέπτυξαν ένα πρότζεκτ με θέμα ‘’Ευφυές σπίτι φιλικό προς τα κατοικίδια’’. 

Εκπαιδευτικά Οφέλη 

Μέσα από αυτό το Project, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με βασικές και προχωρημένες αρχές προγραμματισμού χρησιμοποιώντας Python και Raspberry Pi 4. Μαθαίνουν να δημιουργούν και να προγραμματίζουν συστήματα αυτοματισμού, βελτιώνοντας τις δεξιότητές τους στον προγραμματισμό και την ηλεκτρονική. Μέσω της σύνδεσης του Raspberry Pi με διάφορους αισθητήρες, τα παιδιά κατανοούν σημαντικές έννοιες όπως η λειτουργία των ηλεκτρικών κυκλωμάτων. Η εκμάθηση της Python τους δίνει μια ισχυρή βάση για μελλοντικές σπουδές και καριέρες στην τεχνολογία. Επιπλέον, αναπτύσσουν δεξιότητες στην ανάλυση δεδομένων και την επίλυση προβλημάτων, ενισχύοντας την κριτική τους σκέψη και τη δημιουργικότητά τους.  

Περιγραφή Project  

Το Project περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος έξυπνου σπιτιού που στοχεύει στη βελτίωση της ασφάλειας, της άνεσης και της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των κατοικίδιων ζώων. Η ιδέα περιλαμβάνει διάφορες λειτουργίες που συνδυάζουν τη χρήση του Raspberry Pi με διάφορα υλικά και τεχνολογίες.  

Λειτουργίες και Τεχνικές  

1. Έξυπνο Σύστημα Φωτισμού: Αυτόματη ενεργοποίηση φωτισμού σε επιλεγμένους χώρους με βάση την ανάγκη (μέρα/νύχτα), προσφέροντας άνεση και εξοικονόμηση ενέργειας. Ο φωτισμός ελέγχεται μέσω αισθητήρων φωτός συνδεδεμένων με το Raspberry Pi.  

2. Πόρτα Διαφυγής για Κατοικίδια: Αυτοματοποιημένη πόρτα που ανοίγει για να επιτρέψει στα κατοικίδια να διαφύγουν σε περίπτωση πυρκαγιάς, εξασφαλίζοντας την ασφάλειά τους. Ο μηχανισμός λειτουργεί με servo συνδεδεμένο με αισθητήρα φλόγας.  

3. Σύστημα Ήχου για τα Κατοικίδια: Αναπαραγωγή χαλαρωτικής μουσικής αυτόματα σε περίπτωση ανίχνευσης δυνατών ήχων που μπορεί να προκαλέσουν ανησυχία ή φόβο στα κατοικίδια. Ο ήχος παράγεται από το σύστημα ήχου συνδεδεμένο με το Raspberry Pi και ενεργοποιείται μέσω αισθητήρα ήχου. 

 4. Σύστημα Αυτόματης Παροχής Τροφής με Αναγνώριση Αντικειμένων: Εξατομικευμένη παροχή τροφής για κάθε κατοικίδιο (γάτα ή σκύλος) με βάση την αναγνώριση του κατοικίδιου, εξασφαλίζοντας την ορθή διατροφή τους. Η αναγνώριση γίνεται μέσω κάμερας συνδεδεμένης με το Raspberry Pi και servo ελέγχει την παροχή τροφής.  

5. Σύστημα Συναγερμού με Αναγνώριση Αντικειμένων: Συναγερμός που ενεργοποιείται μόνο όταν ανιχνευθεί η παρουσία ανθρώπου από την κάμερα, μειώνοντας τις πιθανότητες λάθος συναγερμών και ενισχύοντας την ασφάλεια του σπιτιού. Το σύστημα περιλαμβάνει ανάλυση εικόνας και ενεργοποίηση του συναγερμού μέσω Raspberry Pi.  

Η υλοποίηση αυτού του συστήματος προσφέρει στα παιδιά μια μοναδική ευκαιρία να κατανοήσουν και να εφαρμόσουν σύνθετες έννοιες της ρομποτικής και του προγραμματισμού, ενώ παράλληλα αναπτύσσουν πρακτικές δεξιότητες που θα τους φανούν χρήσιμες στις μελλοντικές τους σπουδές και καριέρες. 

Εργαστήρια ρομποτικής

οι εγγραφές ξεκίνησαν

Εξ'
αποστάσεως