Οι εγγραφές στο Robotakia Summer Camp 2024 συνεχίζονται!

Για αυτό το καλοκαίρι, ετοιμάσαμε για τους μαθητές μας, με πολλή αγάπη και κέφι, ένα μοναδικό Summer Camp!
Μάθε περισσότερα

Οι μαθητές του τμήματος Ρομποτική με Lego Spike Essential – Advanced challenges έφτιαξαν ένα project με θέμα “Επιστροφή στην Ιθάκη” 

Εκπαιδευτικά οφέλη 

Μέσα από τις κατασκευές οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τις έννοιες της μηχανικής και του προγραμματισμού. Εξασκούν βασικές γνώσεις τόσο μαθηματικής όσο και υπολογιστικής σκέψης μιας και καλούνται να χρησιμοποιήσουν αριθμούς για να ορίσουν την περιστροφή των κινητήρων αλλά και του χρόνου. 

Το project μας αποτελεί αναπαράσταση της ιστορίας του Οδυσσέα. 

Μετά τη νίκη τους στον Τρωικό Πόλεμο με την έξυπνη κατασκευή του δουρείου ίππου, ήρθε η ώρα για όλους τους ήρωες να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Έτσι, ο Οδυσσέας με τους συντρόφους του ξεκίνησαν το μεγάλο ταξίδι για να πάνε πίσω στην Ιθάκη. Μια στάση που έκαναν ήταν στο νησί των Κυκλώπων, με την ελπίδα να βρουν εφόδια, φαγητό και ποτό για να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Δεν άργησαν να βρουν την τεράστια σπηλιά όπου ζούσε ο Κύκλωπας Πολύφημος, ο Οδυσσέας έδωσε εντολή να μαζευτούν προμήθειες και να αποχωρήσουν από το νησί. Αλλά μόλις ο Πολύφημος αντιλήφθηκε την ανθρώπινη παρουσία, έσπρωξε μια τεράστια πέτρα στην είσοδο της σπηλιάς, εγκλωβίζοντας τον Οδυσσέα και τους άντρες του. Τη νύχτα που πέρασαν εκεί, ο Οδυσσέας κατάστρωσε ένα σχέδιο διαφυγής. Προσέφερε πολύ κρασί στον Κύκλωπα για να αποκοιμηθεί και τον τυφλώσει. Ο Πολύφημος, όταν έπινε το κρασί, ρώτησε τον Οδυσσέα το όνομά του, εκείνος του απαντάει ως “Κανένας” και μόλις κοιμήθηκε, τον τύφλωσε με ένα μεγάλο ξύλο. Οι κραυγές του Κύκλωπα ήταν τόσο δυνατές που άκουσαν και οι άλλοι Κύκλωπες και τον ρώτησαν τι συνέβη. Απαντώντας ότι τον τύφλωσε ο “Κανένας”. Όταν ο Κύκλωπας άνοιξε την πέτρα και άφησε ελεύθερα τα πρόβατά του, δεν γνώριζε ότι απελευθέρωνε και τους άντρες του Οδυσσέα που ήταν δεμένοι κάτω από την κοιλιά των προβάτων, έτσι κατάφεραν να ξεφύγουν, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από κανέναν. Ο Πολύφημος, με τεράστια οργή, βγήκε στην παραλία προκειμένου να βρει και να σκοτώσει τον “Κανένα” και τους άντρες του, ρίχνοντας ένα τεράστιο βράχο προς το πλοίο, χωρίς να το πετύχει. 

Τεχνικές και λειτουργίες 

Και για τις τρεις κατασκευές χρησιμοποιήσαμε kit Lego Spike Essential και κώδικα με icon blocks. 

Οδυσσέας 

Ο Οδυσσέας κινείται προς τον Κύκλωπα με το δόρυ του. Τεχνικά χρησιμοποιήθηκαν ένας κινητήρας και τρία διαφορετικά γρανάζια με άξονα ώστε το ρομπότ μας να κινείται ευθεία. Οι εντολές είναι μπλε λόγω του ότι έχει έναν κινητήρα. 

Δούρειος Ίππος 

Ο Δούρειος Ίππος κινείται ευθεία. 

Τεχνικά χρησιμοποιήθηκαν δύο κινητήρες άρα οι εντολές στον κώδικα είναι ροζ. Από τη μια πλευρά χρησιμοποιήθηκε λαστιχάκι ώστε να μοιραστεί η περιστροφή του κινητήρα. 

Κύκλωπας 

Τεχνικά χρησιμοποιήθηκαν οι δύο κινητήρες ώστε να πατάει με πιο βαρύ και σταθερό βάδισμα ευθεία. Για αυτό το λόγο οι εντολές είναι ροζ. 

Εργαστήρια ρομποτικής

οι εγγραφές ξεκίνησαν

Εξ'
αποστάσεως