Δωρεάν εργαστήρια γνωριμίας με την Ρομποτική!

Επιλέξτε παρακάτω το εργαστήριο γνωριμίας με βάση την ηλικία του παιδιού σας. «Η...
Μάθε περισσότερα

  

Οι μαθητές της ομάδας Robotakia-Recycling, δημιούργησαν ένα project  χρησιμοποιώντας το ρομπότ Edison και έλαβαν μέρος σε διαγωνισμό του Ανοιχτού Οργανισμού Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ). Επίσης, παρουσίασαν το  project τους στο Robotakia Festival 2023 που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο !  

Η μακέτα αναπαριστά ένα έξυπνο σύστημα ανακύκλωσης, η οποία υλοποιείται από το ρομποτάκι Edison. Συγκεκριμένα, οι μαθητές κατασκεύασαν κάδους ανακύκλωσης και σχεδίασαν μια διαδρομή, που πρέπει να ακολουθήσει το ρομπότ, για να εκτελέσει το έργο του. 

Για τον προγραμματισμό του Edison χρησιμοποιήθηκε η εφαρμογή EdBlocks με τη χρήση  εντολών σε μορφή εικονιδίων (icon blocks).  

Ο κίνδυνος που διατρέχει η Γη

Η ιδέα του συγκεκριμένου project βασίζεται στο σοβαρό οικολογικό πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Δυστυχώς, τα σκουπίδια του πλανήτη αυξάνονται όλο και περισσότερο χρόνο με τον χρόνο! Άμεση συνέπεια είναι η καταστροφή του περιβάλλοντος, καθώς ρυπαίνεται το νερό, η γη και η ατμόσφαιρα. Με αυτόν τον τρόπο ρυπαίνεται και ο αέρας που αναπνέουμε και απειλείται η υγεία των ανθρώπων αλλά και των ζώων. 

Η συνεισφορά της Ρομποτικής στην ανακύκλωση

Το project στοχεύει  στην ευαισθητοποίηση των μαθητών απέναντι σε αυτό το σοβαρό οικολογικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης. Οι μαθητές μας αγαπούν την τεχνολογία και τις επιστήμες και σκέφτηκαν ότι μια λύση θα ήταν ο συνδυασμός της ανακύκλωσης με τη ρομποτική! Αφού έκαναν την έρευνά τους και ενημερώθηκαν για το πώς μπορεί να γίνει η ανακύκλωση με σωστό τρόπο, αποφάσισαν να δώσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο ρομποτάκι Edison και να το προγραμματίσουν να κάνει ανακύκλωση, αποτελώντας πρότυπο για την πόλη τους.

Λειτουργικές προδιαγραφές

Τα παιδιά δημιούργησαν μια μακέτα στην οποία αναπαριστούν μέρος μιας πόλης, όπου έχει δημιουργηθεί το έξυπνο σύστημα ανακύκλωσης. Χρησιμοποιώντας κομμάτια τάπητος και πράσινων χαρτονιών έφτιαξαν το γρασίδι και με μακετόχαρτο κατασκεύασαν μια πολυκατοικία και τους κάδους ανακύκλωσης. Παράλληλα διακόσμησαν την πόλη με χάρτινα δεντράκια και βότσαλα. Τέλος, σχεδιάστηκε μια λιμνούλα και τοποθετήθηκε μαύρη ταινία, για να οριστεί η διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσει ο Edison. Τα ανακυκλώσιμα υλικά που επιλέχθηκαν ήταν χαρτί, πλαστικό και μέταλλο. 

Οι μαθητές, αφού προγραμμάτισαν τον Edison, στερέωσαν πάνω του ένα μικρό καλάθι από Lego, το οποίο μετέφερε τα ανακυκλώσιμα υλικά στους κατάλληλους κάδους. Το ρομποτάκι, αναγνωρίζοντας μια μαύρη κολλητική ταινία, προχωράει πάνω στη μακέτα και κάνει παύσεις μπροστά σε κάδους με στόχο να τοποθετηθούν τα ανακυκλώσιμα υλικά μέσα στους σωστούς κάδους. Επίσης, οι μαθητές δημιούργησαν ένα ξεχωριστό QR code για κάθε κάδο, μέσω εφαρμογής δημιουργίας κωδικού QR. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε φορά που θέλαμε να ανακυκλώσουμε ένα υλικό, σκανάραμε το QR code του αντίστοιχου κάδου στην εφαρμογή QR code reader που είχαμε κατεβάσει στο tablet. Η εφαρμογή διάβαζε τους κωδικούς δείχνοντάς μας μια εικόνα με το τι επιτρέπεται να ανακυκλώσουμε σε κάθε κάδο. 

Τεχνικές προδιαγραφές

To Edison είναι ένα ρομπότ το οποίο χρησιμοποιεί αισθητήρες, για να αλληλοεπιδράσει με το περιβάλλον. Διαθέτει 3 κουμπιά στο πάνω του μέρος: ένα έναρξης, ένα παύσης και ένα για να διαβάζει barcode. Διαθέτει επίσης, αισθητήρα αναγνώρισης γραμμής, αισθητήρα ήχου (sound sensor/ buzzer), φώτα κτλ. Για τον προγραμματισμό του Edison  χρησιμοποιήθηκε η εντολή “follow the line” και ο αισθητήρας αναγνώρισης γραμμής (line sensor), ώστε να κινείται ακολουθώντας τη μαύρη γραμμή. Για να κάνει στάσεις μπροστά στους κάδους χρονομετρήθηκαν τα δευτερόλεπτα που χρειάστηκε το ρομπότ, για να καλύψει τις αποστάσεις μεταξύ των κάδων ανακύκλωσης και προγραμματίστηκε με τις αντίστοιχες εντολές.  

Εργαστήρια ρομποτικής

οι εγγραφές ξεκίνησαν

Εξ'
αποστάσεως