Οι εγγραφές στο Robotakia Summer Camp 2024 συνεχίζονται!

Για αυτό το καλοκαίρι, ετοιμάσαμε για τους μαθητές μας, με πολλή αγάπη και κέφι, ένα μοναδικό Summer Camp!
Μάθε περισσότερα

Οι μαθητές του τμήματος Ρομποτική με Lego Spike Prime και Scratch για παιδιά Δ’ δημοτικού δημιούργησαν ένα project με θέμα την εξερεύνηση του διαστήματος σε ένα διαστημικό σταθμό στη Σελήνη!

Εκπαιδευτικά οφέλη

  • Κατασκευή και προγραμματισμός ρομπότ: Οι μαθητές μαθαίνουν πώς να κατασκευάζουν και να προγραμματίζουν ρομποτικά οχήματα (rover) για συγκεκριμένες αποστολές, ενισχύοντας τις δεξιότητές τους στην τεχνολογία και τον προγραμματισμό.
  • Προγραμματισμός παιχνιδιών με το micro:bit: Οι μαθητές μαθαίνουν να προγραμματίζουν διαδραστικά παιχνίδια και εφαρμογές χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα micro:bit, ενισχύοντας την κατανόηση τους στον προγραμματισμό και την ηλεκτρονική.
  • Συντονισμός και συνεργασία: Οι μαθητές μαθαίνουν τη σημασία του συντονισμού και της συνεργασίας για την επίτευξη κοινών στόχων, όπως η ανακάλυψη και η εξερεύνηση της σεληνιακής επιφάνειας.
  • Σχεδιασμός και κατασκευή μακέτας: Οι μαθητές χρησιμοποιούν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους για να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν μια μακέτα που απεικονίζει τη σεληνιακή βάση και τις δραστηριότητες των επιστημόνων.
  • Παρουσίαση έργου: Οι μαθητές μαθαίνουν να παρουσιάζουν και να εξηγούν τη δουλειά τους στους άλλους, βελτιώνοντας τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες.

Αυτά τα εκπαιδευτικά οφέλη προσφέρουν μια ολοκληρωμένη εκπαιδευτική εμπειρία που συνδυάζει θεωρητική γνώση και πρακτική εφαρμογή, αναπτύσσοντας τις δεξιότητες των μαθητών σε διάφορους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών (STEM).

Αναπαράσταση ενός διαστημικού σταθμού στη Σελήνη

Στο μακρινό μέλλον, η ανθρωπότητα έχει ήδη κατακτήσει τη σεληνιακή επιφάνεια και έχει κατασκευάσει μια βάση για εξερεύνηση και έρευνα. Σε αυτή τη βάση, μια ομάδα νεαρών επιστημόνων αναλαμβάνει να διερευνήσει τα μυστήρια της σεληνιακής επιφάνειας μέσω συλλογικής προσπάθειας.

Η ομάδα χρησιμοποιεί ένα rover εξερεύνησης για να εξερευνήσει την επιφάνεια της σελήνης, αναζητώντας πόρους και συγκεντρώνοντας δεδομένα για το περιβάλλον και τους γεωλογικούς σχηματισμούς της. Παράλληλα, με εξειδικευμένο εξοπλισμό, αναλύουν τα υλικά που εντοπίζονται στη σεληνιακή επιφάνεια, προσφέροντας σημαντικές πληροφορίες για τη σύσταση του εδάφους και του υποκείμενου γεωλογικού υλικού.

Στον πύργο ελέγχου της σεληνιακής βάσης, τα μέλη της ομάδας παρακολουθούν προσεκτικά τις εξερευνητικές αποστολές, συντονίζουν τις επιχειρήσεις και εξασφαλίζουν την ασφάλεια όλων των εμπλεκόμενων καθώς εργάζονται στην επιφάνεια της σελήνης.

Καθώς η έρευνα της σεληνιακής επιφάνειας προχωρά, οι επιστήμονες συνεργάζονται για να ανακαλύψουν τα μυστήρια του φεγγαριού και να προετοιμάσουν το έδαφος για μελλοντικές αποστολές εξερεύνησης και κατοίκησης. Με την αφοσίωσή τους και την επιμονή τους, αποτελούν παράδειγμα συνεργασίας και αφοσίωσης στην εξερεύνηση του άγνωστου.

Τεχνικές Πληροφορίες

Το σεληνιακό rover μας είναι ένα όχημα που εξερευνά την επιφάνεια της σελήνης, έχει τους δύο μεσαίους κινητήρες για να κουνιέται μπροστά και πίσω και τον μεγάλο κινητήρα ως τιμόνι ώστε να μπορεί να στρίβει. Επίσης, έχει και αισθητήρα απόστασης μπροστά για την αποφυγή εμποδίων.

Το συναρπαστικό παιχνίδι  «Asteroid Game» προγραμματισμένο στο Microbit μας επιτρέπει να αποφεύγουμε τους μετεωρίτες που πέφτουν πάνω μας πηγαίνοντας αριστερά και δεξιά, πατώντας τα κουμπιά Α και Β αντίστοιχα. Bonus! Μπορούμε να καταστρέφουμε τους μετεωρίτες, ρίχνοντας τους βολές, πατώντας τα κουμπιά Α και Β ταυτόχρονα. Όταν πέσει πάνω μας ένας μετεωρίτης, τότε το παιχνίδι τελειώνει και αναγράφεται στην οθόνη του Microbit το σκορ μας.

Η κατασκευή Tooth Counter αποτελείται από κομμάτια του πακέτου Lego Spike Prime αλλά με «εγκέφαλο»  το Microbit. Σκοπός της κατασκευής είναι να αναγνωρίζει τα γρανάζια και να γράφει στην οθόνη πόσα δοντάκια έχουν. Η αναγνώριση των γραναζιών γίνεται με τη βοήθεια του κλισιόμετρου που έχει το Microbit, όταν βάζουμε το γρανάζι αυτό ανασηκώνει τον μικροελεγκτή και ανάλογα με το αν έχει μικρή ή μεγάλη κλίση, σε ελεύθερη μετάφραση – μικρό ή μεγάλο γρανάζι – καταλαβαίνει πιο γρανάζι έχουμε τοποθετήσει.

Εργαστήρια ρομποτικής

οι εγγραφές ξεκίνησαν

Εξ'
αποστάσεως