Οι εγγραφές στο Robotakia Summer Camp 2024 συνεχίζονται!

Για αυτό το καλοκαίρι, ετοιμάσαμε για τους μαθητές μας, με πολλή αγάπη και κέφι, ένα μοναδικό Summer Camp!
Μάθε περισσότερα

Οι μαθητές του τμήματος Εισαγωγικά Εργαστήρια κατασκευών και προγραμματισμού απλών μηχανών δημιούργησαν ένα project με θέμα  την δημιουργία ενός κήπου με τη βοήθεια ρομποτικων εργαλείων. Οι κατασκευές αυτές ενθαρρύνουν τα παιδιά να μάθουν μέσα από την πράξη, αναπτύσσοντας δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, λογικής σκέψης και συνεργασίας. Η ενσωμάτωση της ρομποτικής στην κηπουρική και σε άλλες δραστηριότητες προσφέρει μια πλούσια εκπαιδευτική εμπειρία που συνδυάζει τη θεωρία με την πρακτική εφαρμογή. 

ΣΕΝΑΡΙΟ 

Οι μαθητές του τμήματος καλούνται να φτιάξουν έναν κήπο ,που θα καλλιεργούν διάφορα είδη σπάνιων και όμορφων λουλουδιών. Χρειάζονται όμως τη βοήθεια ρομποτικών εργαλείων για να διακοσμήσουν να περιποιηθούν και να φυτέψουν τον κήπο τους.  

Αρχικά, χρησιμοποιούν το κλαρκ για να μεταφέρουν τα φυτά και το χώμα στο επιθυμητό σημείο. Το κλαρκ προγραμματίστηκε από τα παιδιά ώστε να εξυπηρετεί τις κινήσεις ανασήκωσης ενός φορτίου αλλά και της προσγείωσης του φορτίου στο επιθυμητό σημείο. 

Στη συνέχεια θέλοντας να κατασκευάσουν πολύχρωμες πεταλούδες που θα ζουζουνίζουν πάνω από τα lego λουλούδια τους, χρησιμοποίησαν το ζωγραφούλη, για να φτιάξει τους τέλειους κύκλους του καντίνσκι και να διακοσμήσει τα φτερά της κάθε πεταλούδας. 

Τέλος για να δώσουν ζωή στις πεταλούδες του κήπου χρησιμοποίησαν το ανεμιστηράκι. Με αυτό κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα μικρό κύμα αέρα που ανεμίζει τις πεταλούδες και τις κάνει να ζωντανεύουν στο φόντο του κήπου. 

 Εκπαιδευτικά Οφέλη: 

  • Βιολογία και Επιστήμη: Μαθαίνουν για τη ζωή των φυτών, τον κύκλο ζωής, την αναπαραγωγή και την ανάπτυξή τους. 
  • Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Κατανοούν τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος και την αξία της βιώσιμης καλλιέργειας. 
  • Εκπαίδευση στην Τεχνολογία και τον Προγραμματισμό
  • Βασικές Αρχές Ρομποτικής: Τα παιδιά θα μάθουν για τα βασικά στοιχεία και τη λειτουργία των ρομπότ, όπως η αλληλουχία γραναζιών οι μοχλοί , οι κινητήρες. 
  • Προγραμματισμός: Θα εξασκηθούν στον προγραμματισμό των ρομπότ, μαθαίνοντας πώς να δημιουργούν αλγόριθμους και να φτιάχνουν  κώδικα με εικονικά μπλοκ για την εκτέλεση συγκεκριμένων εργασιών. 
  • Ανάπτυξη Συνεργασίας και Ομαδικής Εργασίας

Τα παιδιά θα μάθουν να εργάζονται σε ομάδες, να διαχειρίζονται έργα και να συνεργάζονται για την επίτευξη κοινών στόχων. 

Τεχνικές Προδιαγραφές 

1. Κλαρκ (Forklift) 

Τεχνικές Λειτουργίες: 

Hub: Το hub του LEGO WeDo 2.0 είναι η κεντρική μονάδα ελέγχου που συνδέεται με τον υπολογιστή ή το tablet μέσω Bluetooth. Επιτρέπει τον προγραμματισμό και τον έλεγχο των συνδεδεμένων εξαρτημάτων. 

Κινητήρας: Ο κινητήρας WeDo 2.0 χρησιμοποιείται για την ανύψωση και την καθοδική κίνηση του μικρού φορτίου. Η κίνηση του κινητήρα μπορεί να ελεγχθεί μέσω του λογισμικού LEGO WeDo 2.0 με χρήση εικονικών μπλοκ προγραμματισμού. 

Προγραμματισμός: Ο προγραμματισμός γίνεται με χρήση του λογισμικού LEGO WeDo 2.0, όπου τα παιδιά χρησιμοποιούν εικονικά μπλοκ για να καθορίσουν τη διάρκεια και την κατεύθυνση της κίνησης του κινητήρα (π.χ., πόσο ψηλά θα σηκώσει το φορτίο και πόσο χαμηλά θα το κατεβάσει). 

2. Ζωγραφούλης (Gear Sequence) 

Τεχνικές Λειτουργίες: 

Γρανάζια: Τα γρανάζια συνδέονται με τέτοιον τρόπο ώστε η περιστροφή του ενός να μεταδίδει την κίνηση στο επόμενο, δημιουργώντας συνεχή κίνηση. 

Μαρκαδόρος: Όταν τοποθετηθεί ένας μαρκαδόρος , καθώς τα γρανάζια περιστρέφονται, ο μαρκαδόρος ακολουθεί την κυκλική τροχιά και σχεδιάζει έναν κύκλο. 

Κινητήρας: Ο κινητήρας WeDo 2.0 μπορεί να συνδεθεί στην αλληλουχία γραναζιών για να προσφέρει την αρχική κίνηση. Ο κινητήρας περιστρέφεται με βάση τις εντολές που δέχεται από το λογισμικό, επιτρέποντας στα γρανάζια να δημιουργούν την κυκλική κίνηση. 

3. Ανεμιστήρας (Fan) 

Τεχνικές Λειτουργίες: 

Hub: Όπως και στην προηγούμενη κατασκευή, το hub συνδέεται μέσω Bluetooth και επιτρέπει τον έλεγχο του κινητήρα. 

Κινητήρας: Ο κινητήρας συνδέεται με τον έλικα και τον περιστρέφει. Ο κινητήρας ελέγχεται μέσω του λογισμικού LEGO WeDo 2.0, το οποίο επιτρέπει τον προγραμματισμό της ταχύτητας και της διάρκειας περιστροφής. 

Προγραμματισμός: Χρησιμοποιώντας το λογισμικό LEGO WeDo 2.0, τα παιδιά μπορούν να δημιουργήσουν προγράμματα που καθορίζουν πότε και για πόσο χρόνο θα περιστρέφεται ο έλικας του ανεμιστήρα. 

Εργαστήρια ρομποτικής

οι εγγραφές ξεκίνησαν

Εξ'
αποστάσεως