Οι εγγραφές στο Robotakia Summer Camp 2024 συνεχίζονται!

Για αυτό το καλοκαίρι, ετοιμάσαμε για τους μαθητές μας, με πολλή αγάπη και κέφι, ένα μοναδικό Summer Camp!
Μάθε περισσότερα

Στο πλαίσιο του 6ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών οι μαθητές μας, δημιούργησαν ένα Mini Robotaki, που σκοπό έχει να υποστηρίξει την μαθησιακή διαδικασία σε μια τάξη.

Το project αφορά την κατασκευή ενός έξυπνου βοηθού για τη τάξη υπό μορφή desktop συσκευής. Ο έξυπνος βοηθός μπορεί να συνομιλεί με τον χρήστη στη φυσική γλώσσα, χρησιμοποιώντας cloud-based APIs για speech-to-text, ChatGPT και text-to-speech. Βρίσκεται στην αίθουσα, ώστε να λύνει απορίες και να βοηθάει στην εξοικείωση των δασκάλων και των μαθητών με την έννοια της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο βοηθός διαθέτει κάμερα για τη λήψη εικόνων, τις οποίες μπορεί να μετατρέπει και να αξιοποιεί ως πληροφορίες, υλοποιώντας λειτουργίες όπως περιγραφή εικόνας με OpenAI Vision και αναγνώριση προσώπων. Επιπλέον, χρησιμοποιεί το DALL-E για τη δημιουργία εικόνων. Τέλος, διαθέτει οθόνη για την προβολή πληροφοριών όπως captions και AI-generated images.


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ

  • Εμβάθυνση στη Γλώσσα Προγραμματισμού Python: Οι μαθητές εμβάθυναν στη γλώσσα προγραμματισμού Python, μαθαίνοντας πώς να διασυνδέουν τις εφαρμογές τους μέσω APIs με υπηρεσίες cloud.
  • Επαφή με Λειτουργίες Τεχνητής Νοημοσύνης: Γνώρισαν τις κυρίαρχες λειτουργίες της τεχνητής νοημοσύνης, όπως speech-to-text, text-to-speech, ChatGPT, αναγνώριση εικόνας με OpenAI Vision, δημιουργία εικόνας με DALL-E, καθώς και ανίχνευση προσώπων. Έτσι, απέκτησαν ξεκάθαρη εικόνα των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης και πώς αυτές μπορούν να ενσωματωθούν σε καθημερινές εφαρμογές.
  • Ηθικά Ζητήματα της Τεχνητής Νοημοσύνης: Προβληματίστηκαν με τα ηθικά ζητήματα που προκύπτουν από την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και την ενσωμάτωσή της στην καθημερινότητα.
  • Ομαδική Εργασία και Υλοποίηση Μεγάλων Projects: Εργάστηκαν σε ομάδες, αναλαμβάνοντας την έρευνα και την υλοποίηση διαφορετικών υποσυστημάτων, τα οποία στη συνέχεια διασυνδέσαν. Έτσι, έμαθαν να εργάζονται σε μεγάλα projects και σε μεγάλες ομάδες.

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Πλατφόρμα Προγραμματισμού: Οι μαθητές χρησιμοποίησαν τη γλώσσα προγραμματισμού Python και διασυνδέθηκαν με cloud-based APIs για τις λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης.
  • Υλοποίηση Λειτουργιών Τεχνητής Νοημοσύνης: Οι λειτουργίες speech-to-text, text-to-speech, ChatGPT, αναγνώριση εικόνας με OpenAI Vision και δημιουργία εικόνας με DALL-E υλοποιήθηκαν μέσω cloud-based APIs.
  • Εξοπλισμός και Κατασκευή: Η συσκευή του βοηθού περιλαμβάνει κάμερα και οθόνη αφής που είναι συνδεδεμένα σε ένα Raspberry Pi 5. Το σασί του βοηθού τάξης είναι εκτυπωμένο σε 3D εκτυπωτή, δίνοντας μορφή σε ένα ανθρωπόμορφο ρομπότ.

Με αυτό το project, οι μαθητές όχι μόνο αναπτύσσουν τεχνικές γνώσεις και δεξιότητες, αλλά αποκτούν βαθύτερη κατανόηση των ηθικών και κοινωνικών επιπτώσεων της τεχνητής νοημοσύνης. Οι δυνατότητες είναι απεριόριστες και οι μαθητές μας το αποδεικνύουν με ενθουσιασμό!

Εργαστήρια ρομποτικής

οι εγγραφές ξεκίνησαν

Εξ'
αποστάσεως