1η έκθεση μαθητικών δημιουργιών “Robotakia” – Ενότητα: Τεχνητή Νοημοσύνη

Οδηγός συμμετοχής

Με πολλή χαρά και ενθουσιασμό, προσκαλούμε τους μαθητές μας να λάβουν μέρος στην 1η έκθεση μαθητικών δημιουργιών “Robotakia” με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη» !

Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ο  τομέας της επιστήμης των υπολογιστών ο οποίος ασχολείται με τη σχεδίαση και την υλοποίηση προγραμμάτων που μπορούν να αντιγράψουν τις ανθρώπινες ικανότητες.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη εμφανίζει χαρακτηριστικά που αποδίδονται στην ανθρώπινη συμπεριφορά όπως είναι η μάθηση, η κατανόηση της φυσικής γλώσσας καθώς και η επίλυση προβλημάτων. Eίναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και έχει φέρει στο προσκήνιο πολλές καινοτομίες με χαρακτηριστικά παραδείγματα να συναντώνται στις έξυπνες συσκευές, στα έξυπνα σπίτια (smart homes) και στις έξυπνες πόλεις (smart cities).

Μία πολύ διαδεδομένη εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης είναι οι προσωπικοί ψηφιακοί βοηθοί. Οι προσωπικοί ψηφιακοί βοηθοί έχουν κάνει την εμφάνιση τους τα τελευταία χρόνια και αλλάζουν την καθημερινότητα μας. Μεγάλες εταιρίες πληροφορικής, έχουν δημιουργήσει τους πρώτους πολύ γνωστούς βοηθούς όπως είναι η Alexa της Amazon, ο Google Assistant της Google, η Siri της Apple και η Cortana της Microsoft.

Στην 1η έκθεση μαθητικών δημιουργιών “Robotakia” με θέμα την Τεχνητή Νοημοσύνη τα παιδιά καλούνται να δημιουργήσουν την δική τους εκδοχή ενός ψηφιακού βοηθού! Θα βασιστούν στα εργαστήρια που έχουν ήδη παρακολουθήσει στα Robotakia και θα προσθέσουν νέες λειτουργίες, εμφάνιση και γνώση στον προσωπικό τους ψηφιακό σας βοηθό. Στη συνέχεια, θα μοιραστούν την δημιουργία τους ετοιμάζοντας μία βίντεο παρουσίαση!

Ποια παιδιά συμμετέχουν

Η ψηφιακή έκθεση με θέμα την τεχνητή νοημοσύνη απευθύνεται σε παιδιά που παρακολουθούν ένα από τα παρακάτω ετήσια τμήματά μας:

·         Ρομποτική με Lego και Scratch

·         Ρομποτική με Lego και Scratch – Advanced challenges

·         Ρομποτική με Lego Mindstorms EV3

·         Ρομποτική με Lego Mindstorms EV3 – Advanced Challenges

Οι εργασίες των παιδιών θα ομαδοποιηθούν και θα αξιολογηθούν με βάση το επίπεδο στο οποίο παρακολουθούν. Εάν σχηματιστούν ομάδες παιδιών από διαφορετικά επίπεδα, τότε η εργασία τους θα καταταγεί με βάση το επίπεδο του παιδιού που παρακολουθεί το υψηλότερο τμήμα.

Ομάδες εργασίας

Σε κάθε ομάδα μπορούν να συμμετέχουν από 2 έως 8 παιδιά. Λαμβάνοντας υπόψη την δύσκολη συγκυρία που επικρατεί λόγω του Covid-19, φέτος οι μαθητές μπορούν να επιλέξουν να δουλέψουν και ατομικά. Προτείνουμε πάντως όπου είναι εφικτό να υπάρξει συνεργασία των μαθητών μας, με πρωτοβουλία των ίδιων των παιδιών και των γονέων τους. Τα παιδιά θα μπορούσαν για παράδειγμα, με τη βοήθεια και την επίβλεψη των γονέων τους, να κανονίζουν συσκέψεις μέσω της πλατφόρμας zoom, καθώς την έχουν ήδη δοκιμάσει κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων μας.

Διαδικασία σχηματισμού ομάδων

Η γραμματεία μας θα διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ των γονέων παιδιών που επιθυμούν να εργαστούν ομαδικά! Έτσι, εάν θέλετε να έρθετε σε επαφή με τον γονέα ενός άλλου παιδιού για να σχηματίσουν τα παιδιά σας ομάδα, μπορείτε να στείλετε την επιθυμία σας στην γραμματεία μας στο info@robotakia.grΘα προωθήσουμε τα δικά σας στοιχεία επικοινωνίας σε εκείνον και θα τον ενημερώσουμε σχετικά, ώστε επικοινωνήσει μαζί σας.

Γλώσσα προγραμματισμού

Η πιο δημοφιλής γλώσσα προγραμματισμού στην εποχή μας για παιδιά δημοτικού, είναι η γλώσσα Scratch .

Η γλώσσα αυτή, έχει αναπτυχθεί από μια ομάδα ερευνητών στο MIT Media Lab. Το προγραμματιστικό της περιβάλλον είναι εύκολο και απολύτως κατάλληλο για την ηλικία τους. Τα παιδιά ενώνουν εντολές σε γραφικό περιβάλλον και δημιουργούν με αυτό τον τρόπο τα προγράμματά τους. Έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν αλληλεπιδραστικές ιστορίες, παιχνίδια και προσομοιώσεις. Μέσα από αυτή την γλώσσα οι μαθητές μας κατανοούν βασικές έννοιες και δομές προγραμματισμού.

Επειδή η Scratch δεν περιλαμβάνει εντολές Τεχνητής Νοημοσύνης αρχικά είχαμε καταφύγει σε άλλες επιλογές παρεμφερών προγραμματιστικών περιβαλλόντων που όμως ήταν στα Αγγλικά. Έτσι, γεννήθηκε η ιδέα στα Robotakia για να δημιουργήσουμε την πρώτη γλώσσα προγραμματισμού με τεχνητή νοημοσύνη στα ελληνικά βασισμένη στη γλώσσα Scratch 3.0.

https://create.robotakia.gr/scratch/

Στην εργασία τα παιδιά χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν τουλάχιστον δύο από τα extensions που παρέχει η γλώσσα. Όποιος μαθητής διαθέτει εξοπλισμό στο σπίτι (Μicro:bit, Lego WeDo 2.0, Lego Boost, Lego MindStorms EV3) μπορεί εάν θέλει να τον χρησιμοποιήσει και να εμπλουτίσει την εργασία του! 

Δήλωση συμμετοχής

Τη δήλωση συμμετοχής την υποβάλλει ένας ενήλικας που αναλαμβάνει και τον ρόλο του συντονιστή της ομάδας. Ο συντονιστής είναι ένας γονέας ο οποίος θα είναι ο υπεύθυνος επικοινωνίας της ομάδας με τα Robotakia για την ψηφιακή έκθεση και θα βοηθήσει σε διαδικαστικά θέματα. Οι δηλώσεις συμμετοχής θα ανοίξουν στις 13 Φεβρουαρίου 2021 και θα παραμείνουν ανοικτές μέχρι και τις 13 Μαρτίου 2021 οπότε λήγει και η προθεσμία αποστολής των εργασιών των παιδιών.

Βίντεο συμμετοχής

Τα παιδιά  καλούνται να παρουσιάσουν την δημιουργία τους μέσω ενός βίντεο διάρκειας από 1 έως 3 λεπτά. Το βίντεο χρειάζεται να είναι μορφής .mp4 και εκεί να παρουσιάζονται οι λειτουργίες της ψηφιακής βοηθού σε πλήρη οθόνη.

Μπορείτε να βγάλετε το βίντεο του project είτε σε tablet είτε σε υπολογιστή χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε εργαλείο γνωρίζετε και σας εξυπηρετεί. Ενδεικτικά, τέτοια είναι τα Loom (Windows/Mac/iOS) το OBS studio (Windows/Mac/Linux) και το AZ Screen Recorder (Android).

Τα καλύτερα βίντεο θα αναρτηθούν στο επίσημο κανάλι μας στο YouTube, συνεπώς οι γονείς χρειάζεται να υπογράψουν φόρμα συναίνεσης για την χρήση του βίντεο, παράλληλα με την δήλωση συμμετοχής του παιδιού τους.

Κώδικας προγράμματος

Εκτός από το βίντεο συμμετοχής , τα παιδιά χρειάζεται να στείλουν και το ίδιο πρόγραμμα που υλοποίησαν.

Προθεσμία αποστολής εργασίας

Οι εργασίες των παιδιών, βίντεο και κώδικας, χρειάζεται να έχουν αποσταλεί στο info@robotakia.gr ως την 13η Μαρτίου 2021. Για την αποστολή μεγάλων αρχείων βίντεο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υπηρεσίες όπως το Dropbox και το WeTransfer.

Αξιολόγηση έργων

Πρωταρχικός μας στόχος είναι να χτίσουμε την πεποίθηση στα παιδιά ότι «Οι επιστήμες και η τεχνολογία είναι συναρπαστικές και εγώ τα καταφέρνω!»

Ο μη διαγωνιστικός χαρακτήρας της δράσης και ο διαχωρισμός των εργασιών στα επίπεδα, εξυπηρετεί αυτό τον στόχο, αφού δίνει το κίνητρο στους μαθητές μας να συμμετέχουν, ανεξάρτητα από την εμπειρία τους στον προγραμματισμό και τα χρόνια ενασχόλησής τους με την ρομποτική.

Επιπλέον, τα έργα θα κατηγοριοποιηθούν με βάση το εάν χρησιμοποιήθηκε εξοπλισμός ρομποτικής ή όχι, οπότε θα δημιουργηθούν συνολικά 8 υποκατηγορίες έργων. Η περιγραφική αξιολόγηση που θα λάβουν οι μαθητές μετά την ολοκλήρωσης της δράσης, θα περιλαμβάνει  ιδέες βελτιστοποίησης των έργων τους, θα τους δώσει επιπλέον κίνητρα να εξελίξουν τα έργα τους και άρα τις γνώσεις τους στον προγραμματισμό. Η αξιολόγηση της εργασίας τους θα συμβάλλει στην αυτογνωσία των μαθητών όσον αφορά στο επίπεδο των δεξιοτήτων τους και θα έχει πάντοτε ως στόχο την ενθάρρυνση και την επιβράβευση.

Στο τέλος της εκπαιδευτικής δράσης, όλοι οι μαθητές μας θα λάβουν τον έπαινο για τη συμμετοχή τους. Όλα τα παιδιά θα είναι νικητές σε αυτό το ταξίδι γνώσης! 

Επιπλέον πληροφορίες

Υπεύθυνος επικοινωνίας για θέματα της ψηφιακής έκθεσης με θέμα την Τεχνητή Νοημοσύνη είναι η κ. Φωτεινή Τρίγκα.

Τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να ρωτάνε τους εκπαιδευτικούς  στο τμήμα που παρακολουθούν  για τυχόν απορίες.

Επιπρόσθετα η κα. Φωτεινή Τρίγκα μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά στα παρακάτω ωράρια, μέσω zoom:

κάθε Τρίτη στις 11:45-12:15

https://us02web.zoom.us/j/82331826106?pwd=VExRbzI1S2JRUVlzRnNpYjNpZGVpQT09

και κάθε Τρίτη στις 17:00-17:30

https://us02web.zoom.us/j/89673237364?pwd=R3U2LzV0SkhwN3l5bk9ZU2VIaGVpUT09

 

Επιπλέον, μπορείτε να στέλνετε τυχόν απορίες/διευκρινήσεις μέσω της σχετικής φόρμας που έχει δημιουργηθεί για αυτό τον σκοπό στο site μας. Αυτές θα απαντώνται και στη συνέχεια θα αναρτώνται και στη σελίδα συχνών ερωτήσεων / απαντήσεων (FAQ).