Οδηγός συμμετοχής
Με πολλή χαρά και ενθουσιασμό, προσκαλούμε τους μαθητές μας να λάβουν μέρος στην 1η έκθεση μαθητικών δημιουργιών “Robotakia” με θέμα: «Φτιάξε τον Γαλαξία σου!».
Τα παιδιά καλούνται να δημιουργήσουν ομαδικά την δική τους ψηφιακή ιστορία στο απέραντο διάστημα, παρέα με τη μελισσούλα bee bot.
Στα Robotakia δημιουργήσαμε μια προσομοίωση του bee bot, όπου οι μαθητές μας θα έχουν την ευκαιρία να περιπλανηθούν στα μονοπάτια του διαστήματος και να μας ξεναγήσουν για να τα θαυμάσουμε παρέα!
Τα παιδιά θα παρακολουθήσουν εργαστήρια προγραμματισμού με την προσομοίωση του bee bot, εκτελώντας μικρές αποστολές στο διάστημα, όπου θα προετοιμαστούν κατάλληλα για την ημέρα της παρουσίασης.
Η δράση μας είναι εμπνευσμένη από το θέμα του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής.
Ποια παιδιά συμμετέχουν
Η 1η έκθεση μαθητικών δημιουργιών “Robotakia”, με θέμα: «Φτιάξε τον Γαλαξία σου» απευθύνεται σε παιδιά που παρακολουθούν ένα από τα παρακάτω ετήσια τμήματά μας:
•Εισαγωγικά εργαστήρια κατασκευών και προγραμματισμού, για παιδιά 4-6 ετών
• Προχωρημένα εργαστήρια κατασκευών και προγραμματισμού για παιδιά Νηπιαγωγείου
• Επίπεδο Α: Online εργαστήρια προγραμματισμού για παιδιά νηπιαγωγείου.
• Online εργαστήρια με Lego WeDo 2.0 για παιδιά Νηπιαγωγείου
Ομάδες εργασίας
Σε κάθε ομάδα μπορούν να συμμετέχουν από 3 έως 6 παιδιά.
Βασική προετοιμασία και επιπλέον δωρεάν εργαστήρια
Στον ετήσιο κύκλο σπουδών μας οι μαθητές θα γνωρίσουν τη bee bot.
Στη συνέχεια, όσοι μαθητές επιθυμούν να συμμετέχουν στην 1η έκθεση μαθητικών δημιουργιών “Robotakia” με θέμα: «Φτιάξε τον Γαλαξία σου!», χρειάζεται να παρακολουθήσουν ένα επιπλέον μίνι κύκλο 3 μισάωρων εργαστηρίων, ένα την εβδομάδα.
Οι εγγραφές στους δωρεάν μίνι κύκλους ξεκινούν στις 27 Φεβρουαρίου και τα τμήματα ξεκινούν από 8 Μαρτίου.
Τις επόμενες ημέρες, θα λάβετε ενημερωτικό email από την γραμματεία μας με το link εγγραφής στους δωρεάν μίνι κύκλους.
Διαδικασία σχηματισμού ομάδων
Οι ομάδες θα σχηματιστούν ανάλογα με τα τμήματα διεξαγωγής των εργαστηρίων προπόνησης. Δηλαδή, κάθε τμήμα θα αποτελεί μια ομάδα. Απαραίτητη προϋπόθεση για να σχηματιστεί ένα τμήμα προπόνησης είναι να περιλαμβάνει τουλάχιστον 3 παιδιά.
Ωφέλειες
Έρευνες έχουν αποδείξει πως η υπολογιστική σκέψη αποτελεί θεμελιώδη δεξιότητα, όπως και οι δεξιότητες γραφής, ανάγνωσης και αριθμητικής, και είναι σημαντικό να εξασκούν τα παιδιά, από μικρή ηλικία (Wing, 2006).
Η προγραμματιζόμενη συσκευή Bee Bot είναι ένα ελκυστικό εργαλείο για να φέρει τα παιδιά μικρής ηλικίας σε επαφή με τον προγραμματισμό. Τα μικρά παιδιά παίζοντας με τη bee bot μαθαίνουν να την κινούν μπροστά-πίσω, δεξιά-αριστερά και να την καθοδηγούν σε συγκεκριμένες διαδρομές, ακολουθώντας μικρές αποστολές. Έτσι, ενισχύουν τις δεξιότητες υπολογιστικής σκέψης, καθώς μέσα από το παιχνίδι μαθαίνουν να χρησιμοποιούν την αλγοριθμική λογική για να επιλύουν μικρά προβλήματα με ευχάριστο τρόπο.
Παράλληλα, οι μικροί μας μαθητές θα αναπτύξουν τις δεξιότητές τους στη συνεργασία, αφού θα δουλέψουν ομαδικά. Επιπλέον, η δράση στοχεύει στην κοινωνική ανάπτυξη των μαθητών, καθώς δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να κάνουν μία απλή παρουσίαση.
Μέσω αυτής της εκπαιδευτικής δράσης οι μαθητές μας:
- Θα φτιάξουν τους δικούς τους αλγόριθμους, μέσω εντολών ελέγχου και κατεύθυνσης (προσανατολισμού)
- Θα καλλιεργήσουν την κριτική τους σκέψη καθώς για την ολοκλήρωση του έργου τους θα κληθούν να αποδομήσουν ένα πρόβλημα σε ευκολότερα και μικρότερα υποπροβλήματα και θα χρειαστεί να σκεφτούν τρόπους για να οδηγήσουν τη bee bot σε κάθε σταθμό
- Θα επικοινωνήσουν και θα ανταλλάξουν ιδέες με συνομήλικους και με την εκπαιδευτικό
- Θα μάθουν μέσα από τη δοκιμή και το λάθος, λαμβάνοντας ανατροφοδότηση σε ζωντανό χρόνο, μέσω του προγραμματισμού κίνησης της bee bot.
- Θα εκφραστούν δημιουργικά!
Δήλωση συμμετοχής
Οι δηλώσεις συμμετοχής ξεκίνησαν! Κάντε την εγγραφή σας.
Αρμοδιότητες ομάδας
Οι μαθητές θα αναλάβουν να βρουν εικόνες και πληροφορίες σχετικά με τον Γαλαξία μας.
Τις εικόνες αυτές θα τις αποστείλουν στην εκπαιδευτικό του τμήματός τους, η οποία θα τις συμπεριλάβει στην προσομοίωση της bee bot και το παιχνίδι θα ξεκινήσει!!
Κάθε ομάδα θα ελέγχει μια μελισσούλα bee bot και θα την προγραμματίσει να ακολουθήσει μια καθορισμένη διαδρομή. Η διαδρομή αυτή θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 3 σταθμούς στο διάστημα, όπου θα κάνει στάση κάθε φορά η bee bot και τα παιδιά θα παρουσιάζουν τον εκάστοτε σταθμό. Οι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων προπόνησης χρειάζεται να ετοιμάσουν:
Εικόνες και πληροφορίες για τα σημεία σταθμούς της διαδρομής στο διάστημα
Η εκπαιδευτικός θα καθοδηγήσει κάθε ομάδα στην κατανομή των αρμοδιοτήτων και εργασιών των μελών της
Παρουσίαση Μακέτας
Με την ολοκλήρωση των εργαστηρίων θα ακολουθήσει η ημέρα της παρουσίασης, στην οποία τα παιδιά θα μας ταξιδέψουν στο διάστημα…!
Οι μακέτες των μαθητών μας θα βιντεοσκοπηθούν και θα αναρτηθούν στο επίσημο κανάλι μας στο YouTube, συνεπώς οι γονείς χρειάζεται να υπογράψουν φόρμα συναίνεσης για την χρήση του βίντεο, παράλληλα με την δήλωση συμμετοχής του παιδιού τους.
Μη διαγωνιστική δράση
Πρωταρχικός μας στόχος είναι να χτίσουμε την πεποίθηση στα παιδιά ότι «Οι επιστήμες και η τεχνολογία είναι συναρπαστικές και εγώ τα καταφέρνω!»
Η δράση δεν θα έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα. Ως εκ τούτου, δεν
θα αναδειχθούν νικήτριες ομάδες.
Στο τέλος της εκπαιδευτικής δράσης, όλοι οι μαθητές μας θα λάβουν τον έπαινο για τη συμμετοχή τους. Όλα τα παιδιά θα είναι νικητές σε αυτό το ταξίδι γνώσης!
Πίστες εξάσκησης
Επιπλέον πληροφορίες
Υπεύθυνος επικοινωνίας για θέματα της ψηφιακής έκθεσης με θέμα «Φτιάξε τον Γαλαξία σου» είναι κ. Αργυρώ Παπαϊωάννου. Μπορείτε να στέλνετε τυχόν απορίες/διευκρινήσεις μέσω της σχετικής φόρμας που έχει δημιουργηθεί για αυτό τον σκοπό στο site μας. Αυτές θα απαντώνται και στη συνέχεια θα αναρτώνται και στη σελίδα συχνών ερωτήσεων / απαντήσεων (FAQ).