Εργαστήρια εκπαιδευτικής ρομποτικής για παιδιά 10-12 ετών

Χαρίστε στα παιδιά σας τη χαρά και τα εφόδια που προσφέρει η εκπαιδευτική ρομποτική!

Τα παιδιά κατασκευάζουν και προγραμματίζουν ρομποτικές εφαρμογές με μεγάλο ενθουσιασμό!!! Παράλληλα, αφομοιώνουν έννοιες της Φυσικής, των Μαθηματικών, της Πληροφορικής και γενικότερα των επιστημών, με έναν βιωματικό, χειροπιαστό, ευχάριστο και αποτελεσματικό τρόπο.  

Μέσα από τα εργαστήρια ρομποτικής και τα projects με τα οποία καταπιάνονται τα παιδιά ενισχύουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες τους επάνω σε θέματα τεχνολογίας και κατανοούν έννοιες τις οποίες είτε δεν έχουν συναντήσει ακόμα είτε τις έμαθαν στο σχολείο σε ένα καθαρά θεωρητικό πλαίσιο. Επιπλέον αντλούν όλα τα οφέλη της ομαδοσυνεργατικής μάθησης καθώς βοηθούν και ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλον. Με αυτόν τον τρόπο βελτιώνουν τις γνώσεις τους ενώ παράλληλα ενισχύεται και η αυτοπεποίθησή τους. 

Κάντε σήμερα την on-line εγγραφή σας σε ένα δωρεάν εργαστήριο γνωριμίας, ή εγγραφείτε τηλεφωνικά στο 210-962-9999. Μετά το εργαστήριο, μπορείτε να επιλέξτε ένα από τα ολιγομελή τμήματα κατασκευών στο ωράριο που σας ταιριάζει καλύτερα!

Ρομποτική με Lego Spike Prime

Σε αυτό το επίπεδο τα παιδιά χρησιμοποιούν κυρίως το πακέτο Spike Prime της Lego και προγραμματίζουν τα ρομποτάκια τους με Word Blocks. Επιπλέον, προγραμματίζουν με τη γλώσσα MakeCode τις εκπαιδευτικές πλακέτες Microbit, χρησιμοποιώντας αυτή τη φορά διάφορα υλικά χειροτεχνίας και ηλεκτρονικών για την υλοποίηση των κατασκευών τους.

Το πρόγραμμα σπουδών επιτρέπει στις μαθήτριες και τους μαθητές μας να εμβαθύνουν σε βασικές προγραμματιστικές τεχνικές και έννοιες όπως οι μεταβλητές, οι δομές επανάληψης και επιλογής κ.ά. ώστε να είναι εφικτή μελλοντικά η εκμάθηση εξειδικευμένων τεχνικών προγραμματισμού.

Η θεματολογία των εργαστηρίων περιλαμβάνει από παιχνίδια μνήμης και αντανακλαστικών μέχρι κατασκευές που σχετίζονται με τη βιομηχανία, τις θετικές επιστήμες, τη μουσική, τον αθλητισμό κ.ά. Παράλληλα, γνωρίζουν την τεχνολογία 3D printing και ενθουσιάζονται πιάνοντας στα χέρια τους το αντικείμενο που τα ίδια σχεδίασαν! Τέλος, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τον κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης και δημιουργούν τις πρώτες τους εφαρμογές Android για tablet και smartphones!

Ο κύκλος είναι ετήσιος και αποτελείται από 36 εργαστήρια, διάρκειας 90 λεπτών ενώ η παρακολούθηση είναι εβδομαδιαία. Σε κάθε εργαστήριο συμμετέχουν έως 10 παιδιά τα οποία δουλεύουν σε ομάδες των δύο. Στο τέλος του προγράμματος, τα παιδιά λαμβάνουν έναν έπαινο/βεβαίωση συμμετοχής.

Όλος ο απαιτούμενος εξοπλισμός για την διεξαγωγή των εργαστηρίων στα Robotakia διατίθεται από εμάς. Όμως, προτείνουμε οι γονείς να προμηθευτούν το Micro:bit για το σπίτι, το οποίο προγραμματίζουν τα παιδιά στα εργαστήριά μας μέσω υπολογιστή, ώστε το παιδί να μπορεί να διατηρήσει την επαφή του με τον προγραμματισμό στον ελεύθερο χρόνο του.


Ρομποτική με Lego MindStorms EV3 – Advanced Challenges

Στο συγκεκριμένο επίπεδο τα παιδία δημιουργούν με το πακέτο Mindstorms EV3 της Lego αλλά και με τις πλακέτες Microbit μαζί με πλήθος αισθητήρων. Κατά τον προγραμματισμό χρησιμοποιούνται οι εκπαιδευτικές γλώσσες Word Blocks και MakeCode.

Σε project διάρκειας τριών εργαστηρίων, τα παιδιά πραγματοποιούν μετρήσεις προγραμματίζοντας έναν μικρό μετεωρολογικό σταθμό, αυτοματοποιούν τη φροντίδα ενός φυτού και υλοποιούν οικολογικές προτάσεις για τον φωτισμό των πόλεων. Παράλληλα, μελετούν σε βάθος τεχνικές συνδυασμού γραναζιών και αξόνων και προγραμματίζουν κατασκευές προσανατολισμένες στη μελέτη φυσικών μεγεθών όπως η ταχύτητα, η τριβή κ.ά.

Επιπλέον, επιχειρούν να ολοκληρώσουν διάφορες αποστολές εμπνευσμένες από θέματα διαγωνισμών εκπαιδευτικής ρομποτικής και καλούνται να σκεφτούν πως θα βελτιώσουν προγραμματιστικά και κατασκευαστικά τα ρομποτάκια τους για να κερδίσουν στις μάχες Sumo που οργανώνουμε! Τέλος, υλοποιούν τις δικές τους εφαρμογές Android για τον έλεγχο των ρομπότ που κατασκευάζουν και δημιουργούν πληρέστερα έργα ενσωματώνοντας σε αυτά την Τεχνητή Νοημοσύνη. Κατά την ολοκλήρωση του ετήσιου κύκλου, πραγματοποιείται μια ομαλή μετάβαση από τις εκπαιδευτικές γλώσσες προγραμματισμού στην Python μέσω εξειδικευμένου εκπαιδευτικού λογισμικού.

Ο κύκλος είναι ετήσιος και αποτελείται από 36 εργαστήρια, διάρκειας 90 λεπτών ενώ η παρακολούθηση είναι εβδομαδιαία.

Σε κάθε εργαστήριο συμμετέχουν έως 10 παιδιά τα οποία δουλεύουν σε ομάδες των δύο. Στο τέλος του προγράμματος, τα παιδιά λαμβάνουν έναν έπαινο/ βεβαίωση συμμετοχής.

Όλος ο απαιτούμενος εξοπλισμός για την διεξαγωγή των εργαστηρίων στα Robotakia διατίθεται από εμάς. Όμως, προτείνουμε οι γονείς να προμηθευτούν το Micro:bit για το σπίτι, το οποίο προγραμματίζουν τα παιδιά στα εργαστήριά μας μέσω υπολογιστή, ώστε το παιδί να μπορεί να διατηρήσει την επαφή του με τον προγραμματισμό στον ελεύθερο χρόνο του.